Nationellt bibliotekskort

Skriftlig fråga 2019/20:993 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-19
Överlämnad
2020-02-19
Anmäld
2020-02-20
Svarsdatum
2020-02-26
Sista svarsdatum
2020-02-26
Besvarad
2020-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

För ett par veckor sedan var jag på stadsbiblioteket i Karlstad och deltog i ett samtal om framtidens bibliotek tillsammans med bibliotekschef Åsa Hansen och kultur- och fritidsnämndens förste vice ordförande Lina Larhult. Samtalet handlade om vikten av läsande och allas rätt till tillgängliga bibliotek. Gemensamt landade vi i att oavsett var i landet man bor eller vilken socioekonomisk bakgrund man har ska tillgången till bibliotek och läsning vara så bred som möjligt.

Läsning och kunskapsutbyte är inte bara stimulerande för den enskilda individen utan också utvecklande för mänskligheten på sikt, då kulturen har en viktig roll i vårt demokratiska samhälle. Något vi kunde konstatera var att kulturen också har sina utmaningar. Just nu ser vi bland annat hur högerextrema krafter vill komma åt kulturens grundstenar och avveckla de tillgängliga bibliotek vi har genom att begränsa utbudet och prioritera bort språk som anses vara mindre viktiga. Det är en farlig väg att gå. Vi behöver ha fler samtal, perspektiv och utbyten i kulturpolitiken. Samtidigt som vi ser att biblioteken har en avgörande roll i vårt demokratiska samhälle behöver den också, i vår föränderliga värld, förbättras och vara i ständig utveckling.

För att säkerställa hela befolkningens tillgång till läsning behöver bibliotekens tillgänglighet öka och förstärkas. Att låna böcker ska vara enkelt. En föredömlig funktion som har fungerat i grannlandet Norge är nationella bibliotekskort. Det är i praktiken lånekort som kan nyttjas i landets alla bibliotek för att låna böcker eller annat tillgängligt material. Biblioteket som lånekortet upprättas i förblir per automatik användarens hembibliotek, och på det sättet har användaren inte bara ett eller två bibliotek att vända sig till utan samtliga verksamheter i hela landet. Det förenklar låneprocessen. Sverige kan inte hamna efter i kulturpolitiken och bör av den anledningen ta krafttag för allas demokratiska rätt till kulturinslag i vardagen. Dagens system är inte tillräckligt. Att bilda sig ska vara enkelt.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att ta initiativ för att införa nationella bibliotekskort?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:993 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/00247/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:993 av Lars Mejern Larsson (S)
Nationellt bibliotekskort

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag avser ta initiativ för att införa nationella bibliotekskort.

Jag vill inledningsvis instämma med frågeställaren om bibliotekens betydelsefulla roll för att främja demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Biblioteken har också till uppgift att främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt.

I bibliotekslagen finns vissa grundläggande krav på folkbiblioteks-verksamhet. Det gäller bland annat att varje kommun ska ha folkbibliotek. Folkbiblioteken ska vidare vara tillgängliga för alla, anpassade till användarnas behov och ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar för att främja deras språkutveckling och stimulera till läsning. På folkbiblioteken ska allmänheten också avgiftsfritt få låna eller på annat sätt få tillgång till litteratur under en viss tid oavsett publiceringsform. Det är dock de kommunala huvudmännen för folkbiblioteken som ansvarar för den närmare utformningen av verksamheten, vilket bland annat inkluderar hantering av lånekort. Det är dock relevant att poängtera att det av lagen framgår att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka i syfte att ge alla tillgång till landets samlade biblioteksresurser.

För att långsiktigt bibehålla och utveckla en biblioteksverksamhet av hög kvalitet som är förberedd för framtidens utmaningar gav regeringen Kungl. biblioteket i uppdrag 2015 att utarbeta ett förslag till en nationell bibliotekstrategi för hela Sverige. I mars 2019 redovisade Kungl. biblioteket sitt förslag där de bland annat, utifrån ett användarperspektiv, lyfter idén om ett nationellt bibliotekskort som gäller vid landets samtliga bibliotek. Förslaget till nationell biblioteksstrategi har remitterats och bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Stockholm den 26 februari 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.