närpolisverksamhetens lokala förankring

Skriftlig fråga 2004/05:1971 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-15
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juni

Fråga 2004/05:1971

av Gunnar Andrén (fp) till justitieminister Thomas Bodström om närpolisverksamhetens lokala förankring

Vid närpolisreformens start år 1995 hade Rimbo närpolisdistrikt fem anställda poliser. Det märktes. Brottsligheten i området minskade kontinuerligt de följande åren. Av skilda orsaker har antalet tjänstgörande poliser minskat och en av de två kvarvarande går nu vid 61 års ålder i pension och den andre har övergått till privat tjänst.

Mot denna bakgrund är det föga förvånande att polismästaren i Roslagens polisdistrikt önskar lägga ned Rimbo närpolisområde; detsamma gäller för övrigt Vaxholms närpolisområde. Roslagens polisnämnd har för närvarande frågan under beredning. Frågan är bordlagd till hösten, men närpolisstationen är stängd.

Samtidigt rapporteras i Norrtelje Tidning att en närliggande damfrisering haft inte mindre än fem inbrott under senare år, senast den 28 juni 2005. Vid ett tillfälle kunde inkräktarna gripas, just på grund av att närpolisen fanns i närheten. I övriga fall har förövarna undkommit lagföring i brist på polisiära utredningsresurser.

Det inträffade aktualiserar regeringens syn på närpolisorganisationens lokala förankring.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ambitionerna från 1995 ska kunna förverkligas vad gäller närpolisens lokala förankring?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1971 besvarad av

den 16 augusti

Svar på frågorna 2004/05:1971 om närpolisverksamhetens lokala förankring och 1972 om närpolisverksamheten om sommaren

Justitieminister Thomas Bodström

Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ambitionerna från 1995 ska kunna förverkligas vad gäller närpolisens lokala förankring. Han har också frågat vilka åtgärder jag avser att vidta så att orter och regioner som får avsevärt fler invånare om sommarmånaderna under åren framöver också får förstärkta polisresurser då befolkningen ökar dramatiskt.

Som Gunnar Andrén säkert känner till är det Rikspolisstyrelsen som fördelar polisens resurser över landet. Frågan om hur stort ett närpolisområde ska vara och hur bemanningen ska se ut ska styras av behovet i området och det är Rikspolisstyrelsens och polismyndighetens ansvar att göra den bedömningen. Generellt gäller att kravet på närhet alltid måste ställas mot polisens möjligheter att arbeta effektivt. Vi vill naturligtvis ha så många poliser som möjligt ute på gator och torg i stället för att vara så att säga låsta vid en polisstation. Det är personalen, inte stationen, som skapar trygghet och bekämpar brott.

Polisens möjlighet till lokal förankring avgörs i hög utsträckning av vilka resurser polisen har. Sedan år 2000 har regeringen gjort kraftiga satsningar på polisen och höjt anslagen med 2,3 miljarder kronor fram till 2005, samt aviserat tillskott för 2006@2007 med ca 1,1 miljarder kronor. Dessutom ökar antalet poliser för femte året i rad. Sedan 2000 har antalet poliser ökat med ca 1 200. Satsningen innebär bland annat att 4 000 nya poliser kommer att utbildas under mandatperioden. Enligt Rikspolisstyrelsens beräkningar efter den senaste examinationen av aspiranter uppgår nu det totala antalet poliser till ca 17 300. Det är en ökning med närmare 1 200 poliser på bara några få år. De nya poliserna är naturligtvis ett välkommet tillskott även för polisarbetet under sommaren.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.