närpolisverksamheten om sommaren

Skriftlig fråga 2004/05:1972 av Andrén, Gunnar (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-15
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 juni

Fråga 2004/05:1972

av Gunnar Andrén (fp) till justitieminister Thomas Bodström om närpolisverksamheten om sommaren

Behovet av polisiär närvaro varierar naturligt nog under året beroende på bland annat hur många människor som befinner sig inom ett visst område. I Norrtälje kommun, som ingår i Roslagens polisdistrikt som sträcker sig från Stocksundsbron i söder till Singö i norr, är befolkningen i särklass störst om sommaren. Under juni, juli och första delen av augusti handlar det om mer än en fördubbling av antalet boende och på helger kanske en ökning om tre@fyra gånger invånarantalet.

Inom sjukvården får detta, åtminstone på akutsjukvårdssidan, följden att beredskapen höjs, detta trots att personalläget som på alla andra håll är hårt ansträngt. På polissidan förefaller motsvarande prioritering, trots att insikten finns om behovet av personalförstärkning, inte förekomma.

I Norrtälje skulle bland annat Älmsta och Grisslehamn, stora sommarfirarorter, vara i behov av personalförstärkning, ett för alla inom polisväsendet välkänt faktum, men någon personalförstärkning är inte i sikte.

Jag inser att för 2005 är det ogörligt att vidta angelägna åtgärder, men på längre sikt är det viktigt att omprioritering sker av personella polisresurser.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att orter och regioner som får avsevärt fler invånare om sommarmånaderna under åren framöver också får förstärkta polisresurser då befolkningen ökar dramatiskt?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1972 besvarad av

den 16 augusti

Svar på frågorna 2004/05:1971 om närpolisverksamhetens lokala förankring och 1972 om närpolisverksamheten om sommaren

Justitieminister Thomas Bodström

Gunnar Andrén har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att ambitionerna från 1995 ska kunna förverkligas vad gäller närpolisens lokala förankring. Han har också frågat vilka åtgärder jag avser att vidta så att orter och regioner som får avsevärt fler invånare om sommarmånaderna under åren framöver också får förstärkta polisresurser då befolkningen ökar dramatiskt.

Som Gunnar Andrén säkert känner till är det Rikspolisstyrelsen som fördelar polisens resurser över landet. Frågan om hur stort ett närpolisområde ska vara och hur bemanningen ska se ut ska styras av behovet i området och det är Rikspolisstyrelsens och polismyndighetens ansvar att göra den bedömningen. Generellt gäller att kravet på närhet alltid måste ställas mot polisens möjligheter att arbeta effektivt. Vi vill naturligtvis ha så många poliser som möjligt ute på gator och torg i stället för att vara så att säga låsta vid en polisstation. Det är personalen, inte stationen, som skapar trygghet och bekämpar brott.

Polisens möjlighet till lokal förankring avgörs i hög utsträckning av vilka resurser polisen har. Sedan år 2000 har regeringen gjort kraftiga satsningar på polisen och höjt anslagen med 2,3 miljarder kronor fram till 2005, samt aviserat tillskott för 2006@2007 med ca 1,1 miljarder kronor. Dessutom ökar antalet poliser för femte året i rad. Sedan 2000 har antalet poliser ökat med ca 1 200. Satsningen innebär bland annat att 4 000 nya poliser kommer att utbildas under mandatperioden. Enligt Rikspolisstyrelsens beräkningar efter den senaste examinationen av aspiranter uppgår nu det totala antalet poliser till ca 17 300. Det är en ökning med närmare 1 200 poliser på bara några få år. De nya poliserna är naturligtvis ett välkommet tillskott även för polisarbetet under sommaren.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.