Näringspolitiska initiativ för Skåne

Skriftlig fråga 2013/14:331 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-20
Anmäld
2014-01-21
Besvarad
2014-01-29
Svar anmält
2014-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 januari

Fråga

2013/14:331 Näringspolitiska initiativ för Skåne

av Anders Karlsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Jag undrar över näringsministerns initiativlöshet i fråga om näringspolitiken i allmänhet och Skåne i synnerhet. Skåne är en region med ungefär en niondel av landets befolkning men synes samtidigt vara en vit fläck för ministern.

Antalet inskrivna arbetslösa, det vill säga summan av de öppet arbetslösa och arbetssökande i program med aktivitetsstöd, uppgick till 64 500 i Skåne i december 2013. För ett år sedan var motsvarande siffra 62 400. Under ett år har antalet ökat med drygt 2 100 personer eller 3,4 procent. I förhållande till den registerbaserade arbetskraften var 10,7 procent arbetslösa i slutet av december månad. Mer än hälften av Skånes 33 kommuner, 17 stycken, har en högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Högst är arbetslösheten i min hemstad Landskrona, 16,2 procent. Därefter följer Malmö med 15,5 procent.

Rimligen har ministerns departement någon form av aktivitetsansvar. Skåne är dessutom på många sätt en spännande region, vilket gör ministerns ointresse än märkligare. Vi har såväl glesbygdskommuner som en storstadsregion i form av Malmö-Lund. En del kommuner är gamla jordbruks- eller industrikommuner som är stadda i omvandling. Vi har ett universitet, två högskolor och filialer på ytterligare orter. Gränssamarbetet över Öresund är kanske den mest spännande utvecklingen.

Fråga:

Vad har näringsministern tagit för näringspolitiska initiativ för Skåne under det år som arbetslösheten bara ökat?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:331 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 29 januari

Svar på fråga

2013/14:331 Näringspolitiska initiativ för Skåne

Näringsminister Annie Lööf

Anders Karlsson har frågat mig vad jag tagit för näringspolitiska initiativ för Skåne under det år som arbetslösheten bara ökat.

Låt mig börja med att konstatera att arbetet med att stärka det nationella och regionala näringsklimatet, och därmed säkra efterfrågan på arbetskraft, står högt på regeringens agenda. Det är genom nya och växande företag jobben skapas. Sedan nuvarande regering tillträdde har vi tagit en rad näringspolitiska initiativ för att förbättra förutsättningarna för start av och tillväxt i företag.

Regeringen har minskat kostnaderna och förbättrat villkoren för företagande och tillväxt bl.a. genom sänkta företagsskatter och minskade administrativa kostnader för företagen. Reformer har också genomförts för att stärka efterfrågan och skapa etablerings- och tillväxtmöjligheter för företag, såväl i etablerade branscher som i sektorer där dessa möjligheter tidigare varit begränsade. Vi har även förbättrat finansieringsmöjligheterna för växande företag genom bland annat införandet av investeraravdrag, FoU-avdrag, innovationscheckar och förbättringar i systemet för marknadskompletterande finansiering till företag.

Regeringen har dessutom de senaste åren fattat flera beslut som stärker förutsättningarna för näringslivet i Skåne. Det handlar t.ex. om en omfattande infrastruktursatsning för att skapa ett än mer effektivt och pålitligt transportsystem, som kan tillgodose transportbehoven hos såväl näringsliv som arbetspendlare, t.ex. inom Öresundsregionen, och förstärkningar med sammanlagt en kvarts miljard kronor till de internationella forskningsanläggningarna ESS och MaxIV.

Regeringen tillför också årligen regionerna resurser för att finansiera regionala insatser inom bl.a. näringslivsutveckling och kompetensförsörjning. För 2013 och 2014 har Skåne, som en del av regeringens särskilda satsning på utsatta regioner, fått en förstärkning av resurserna för tillväxtfrämjande åtgärder om 5 miljoner kronor per år. Pengarna kan användas till bl.a. kompetensförsörjning, företagsetableringar, innovationsinsatser, rådgivning och exportfrämjande – kort sagt, åtgärder som förbättrar Skånes möjligheter att verka för strukturomvandling och näringslivsutveckling.

Avslutningsvis är jag och regeringen övertygade om att den bästa kunskapen om vad som behövs för att utveckla Skåne finns i den egna regionen. Därför ligger också huvudansvaret för de regionala tillväxtinsatserna i respektive län.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.