Myggbekämpning i nedre Dalälven

Skriftlig fråga 2009/10:1003 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-08-27
Besvarad
2010-09-10
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Fråga

2009/10:1003 Myggbekämpning i nedre Dalälven

av Mikael Oscarsson (kd)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Sommarens myggbekämpning i nedre Dalälven har varit framgångsrik. Till skillnad från förra sommaren har människor kunnat vistas ute i år. Men ännu finns det orosmoln på himlen. Det nuvarande tillståndsförfarandet för BTI har beklagliga begränsningar, så att det exempelvis bara ges tillstånd till ett visst antal bekämpningstillfällen, även om fler skulle behövas. Jag menar att tillståndet borde vara åtminstone femårigt och bekämpningar kunna sättas in som vore det fråga om brand – det vill säga omgående vid behov och utan att yttrande först ska inhämtas från alla berörda myndigheter och instanser.

Den senaste bekämpningen av Sticticusmyggans larver blev nödvändig sedan Dalälven började stiga igen den 19 juli på grund av kraftiga regn i Dalarna. Om det skulle uppstå ytterligare ett eller kanske två insatsbehov före höstkylan behöver Kemikalieinspektionen kunna ge nytt tillstånd och regeringen bekräfta beslutet – alltihop inom 24 timmar. Mer tid finns inte om larverna ska hinna bekämpas innan de utvecklats till myggor på vingar. Nu krävs årliga ansökningar om tillstånd för BTI-insatser i definierade områden vid nedre Dalälven. År 2009 överklagade Naturvårdsverket bekämpning i naturreservaten och fördröjde insatserna i flera veckor. Påföljden blev att folk inte kunde vistas ute under stora delar av sommaren, boskapen led och turismföretag fick stänga.

Nu behövs det ett politiskt helhetsansvar kring myggproblematiken i nedre Dalälven. Ansvaret är nationellt då Sticticus nu sprids till andra delar av landet – trots att BTI är effektivt och bara påverkar mygg.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta gällande ekonomi och tillståndsgivning för myggbekämpningen i nedre Dalälvsområdet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:1003 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 10 september

Svar på fråga

2009/10:1003 Myggbekämpning i nedre Dalälven

Miljöminister Andreas Carlgren

Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta gällande ekonomi och tillståndsgivning för myggbekämpning i nedre Dalälvsområdet.

Enligt miljöbalken krävs tillstånd för att bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område (7 kap. 28 a § miljöbalken). Regeringen beslutade den 6 maj 2010 att ge Kemikalieinspektionen tillåtelse att lämna ett sådant tillstånd för användning av VectoBac G för bekämpning av stickmyggor i de delar av Natura 2000-områdena som avsågs med NEDAB:s ansökan. I beslutet angavs att Kemikalieinspektionens tillstånd inte fick avse bekämpning som gick utöver vad som var nödvändigt för att göra situationen uthärdlig under sommarsäsongen 2010.

Samma dag fattade regeringen beslut om följande två regeringsuppdrag som ska redovisas till Regeringskansliet senast den 15 december 2010.

Regeringen uppdrog åt Länsstyrelsen i Gävleborgs län att redovisa hur den tillsammans med övriga berörda länsstyrelser, kommuner och andra aktörer arbetar för att problemen med massförekomst av stickmygg i nedre Dalälvsområdet långsiktigt ska kunna hanteras. Länsstyrelsen ska enligt beslutet redovisa en plan för hur det pågående arbetet med regionala landskapsstrategier, i synnerhet rörande frågor om vattenreglering och hävd av öppna ekosystem, kan bidra till att på både kort och lång sikt begränsa identifierade problem med massförekomsten av stickmygg samtidigt som den biologiska mångfalden värnas. Möjligheter att på andra lämpliga sätt skydda människor mot angrepp av stickmyggor ska också redovisas.

Regeringen uppdrog dessutom åt Naturvårdsverket att redovisa hur verket inom sitt ansvarsområde arbetar för att hantera identifierade problem med massförekomst av stickmygg i nedre Dalälvsområdet på både kort och lång sikt. Naturvårdsverket ska enligt beslutet bedöma hur man kan öka kunskapen om effekter av aktuell biologisk bekämpning samt redovisa alternativa metoder och kostnader för att följa upp miljöeffekterna av bekämpningen i området.

I budgetpropositionen för 2010 har regeringen meddelat sin inställning att det är viktigt att verksamheten att begränsa förekomsten av stickmyggor kan fortsätta samt att det är en fråga som ska hanteras på regional och lokal nivå. Stöd till denna verksamhet bör prövas inom ramen för de samlade medel som finns tillgängliga regionalt och lokalt. Den 8 juni 2010 fattade Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslut om projektstöd till projektet Myggbekämpning i nedre Dalälven för perioden fram till och med den 1 april 2013.

Jag anser att de åtgärder som hittills har vidtagits från regeringens sida är tillräckliga i nuläget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.