Multinationella företag och skatt

Skriftlig fråga 2012/13:132 av Karlsson, Anders (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2012-11-22
Inlämnad
2012-11-22
Svar anmält
2012-11-28
Besvarad
2012-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga

2012/13:132 Multinationella företag och skatt

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

I Storbritannien och Tyskland har ökad uppmärksamhet riktats mot stora, kända multinationella koncerners skattetricksande – exempelvis Google, Apple, e-handelsplatsen Amazon och kafékedjan Starbucks. Dessa företag är tongivande exempel på företag som genom att skicka vinster från dotterbolag i högskatteländer till länder där skatten i sammanhanget är marginell kan minimera sin totala bolagsskatt. Google ser till att samla merparten av koncernens inkomster i Europa på sitt europeiska huvudkontor i Irland, ett land med en bolagsskatt på 12,5 procent. Kunder över hela Europa vilka av Google köper reklam, sökjättens främsta inkomstkälla, undertecknar kontrakt med koncernens dotterbolag i Irland. För att ytterligare sänka bolagsskatten använder sig Google också av royaltybetalningar som går till Bermuda. Apple drog under räkenskapsåret 2012 in motsvarande över 240 miljarder kronor före skatt i sin verksamhet utanför USA. På denna knappast modesta försäljning betalade koncernen runt 4,7 miljarder kronor i skatt. En skattesats på ca 2 procent blev möjlig genom att bland annat samla alla vinster inom EU i Irland och Nederländerna och sedan skicka vinsten vidare till dotterbolag i skatteparadis i Karibien. Reuters avslöjade att Starbucks inte har betalat skatt i Storbritannien på tre år. Och sedan 1998 har bolaget bara betalat 8,6 miljoner pund i skatt på en försäljning som uppgår till 1,3 miljarder pund. Vid G20-mötet i Mexiko framkom att Storbritannien och Tyskland ska försöka få fram en internationell överenskommelse som förhindrar de multinationella bolagens skatteflykt så som den ser ut i dag. En rapport ska komma från OECD vid nästa möte i vår.

Vilka initiativ i frågan tar Sverige utifrån utländska företags skatteinbetalningar i vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:132 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 28 november

Svar på fråga

2012/13:132 Multinationella företag och skatt

Finansminister Anders Borg

Anders Karlsson har frågat mig vilka initiativ Sverige tar i frågan om multinationella företags skatteflykt utifrån utländska företags skatteinbetalningar i vårt land.

Det är viktigt att slå vakt om det svenska skattesystemet för att kunna finansiera de offentliga välfärdssystemen. Det är därför angeläget att i så stor utsträckning som möjligt reducera möjligheterna till skatteundandragande som sker exempelvis genom internationella transaktioner. Inom Finansdepartementet pågår därför löpande ett arbete med att se över våra regler för beskattning av företag. I årets budgetproposition (prop. 2012/13:1) har regeringen till exempel föreslagit att de befintliga avdragsmöjligheterna för ränteutgifter begränsas ytterligare för att skydda den svenska bolagsskattebasen. Det finns vidare mer generella regler för att förhindra missbruk, till exempel skatteflyktslagen och CFC-lagstiftning.

Det är också viktigt att andra länder har tillräckliga verktyg för att motverka internationell skatteflykt och skatteundandragande. Regeringen deltar aktivt i det internationella samarbete som sker på området, både i arbetsgrupper inom OECD och inom EU. På så sätt kan vi påverka arbetet och även ta del av andra länders initiativ på området. Samarbete är centralt för att finna lösningar på ett problem som är internationellt. En prioriterad fråga på området är att ett effektivt informationsutbyte behövs för att alla länder ska ha möjlighet att fullt ut kunna tillämpa sina nationella skatteregler. Det pågår ett löpande arbete inom Finansdepartementet med att föra in bestämmelser om informationsutbyte i skatteavtal och att ingå informationsutbytesavtal. Regeringens arbete med informationsutbyte har varit framgångsrikt och vi har nu ett av världens största nät av informationsutbytesavtal. Några exempel på viktiga länder som vi nu har nått överenskommelser om informationsutbyte är Caymanöarna, de brittiska kanalöarna, Liechtenstein, Luxemburg, Panama, Schweiz och Österrike. Detta har påtagligt förbättrat Skatteverkets möjlighet att få tillgång till information från andra länder som behövs för att förhindra missbruk av vårt system.

Frågan om multinationella företags möjlighet att undgå beskattning genom internationella transaktioner har fått ökad aktualitet under de senaste åren och diskussionen inom internationella forum har därför intensifierats. Jag följer frågan med stort intresse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.