Mordechai Vanunu

Skriftlig fråga 2000/01:440 av Lager, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-12-13
Besvarad
2000-12-22
Anmäld
2001-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 december

Fråga 2000/01:440

av Per Lager (mp) till utrikesminister Anna Lindh om Mordechai Vanunu

Den 8 december 2000, dagen för utdelning av Right Livelihood Award, hölls ett seminarium om Mordechai Vanunu, tidigare pristagare, i riksdagen. Seminariet arrangerades av SÄRLA (Sällskapet Right Livelihood Award i riksdagen) och Vanunu-kommittén. Deltagarna enades om en vädjan till regeringen om att göra mer för Vanunus frigivning. Vädjan har översänts till utrikesministern.

Vanunu, som nu suttit 14 år (av de 18 han dömts till) i isoleringscell i Israel för att han "avslöjade" vad de flesta redan visste, nämligen att Israel hade ett väl utvecklat kärnvapenprogram, har fått lida mer än nog för att ha sagt sanningen. Amnesty betecknar hans straff som grymt, omänskligt och förnedrande. Trots ett massivt internationellt stöd har alla försök hittills att få domen hävd eller lindrad misslyckats. Jag har i riksdagen under de senaste fem åren ställt frågor, interpellerat, motionerat och debatterat Vanunus situation och krävt en mer aktiv insats av regeringen. Vanunu utsätts fortlöpande för trakasserier i fängelset och hans hälsa har länge varit vacklande. Det handlar om respekten för och försvaret av de mänskliga rättigheterna, men särskilt om allas våra medmänskliga skyldigheter.

Jag vill med anledning av det anförda fråga utrikesministern:

Vad har regeringen hittills gjort i frågan och vad avser ministern göra för att påskynda ett frigivningsbeslut och till dess lindra situationen för Vanunu?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:440 besvarad av

den 21 december

Svar på fråga 2000/01:440 om Mordechai Vanunu

Utrikesminister Anna Lindh

Per Lager har frågat mig vad den svenska regeringen gör för att påskynda ett frigivningsbeslut av Mordechai Vanunu.

Mordechai Vanunu avtjänar sedan 1986 ett 18-årigt fängelsestraff för att ha avslöjat hemlig information om Israels nukleära program.

Vanunu har tillbringat 14 år i isoleringscell och uppges ha hälsoproblem som kan stå i samband med den långa isoleringen. Oavsett om Vanunu är dömd för ett brott som anses allvarligt i Israel, måste han behandlas i enlighet med de grundläggande internationella konventionerna om de mänskliga rättigheterna, t.ex. 1984 års FN-konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning som Israel har ratificerat.

Praxis inom israelisk fångvård är att fångar frisläpps efter att ha avtjänat två tredjedelar av ådömd strafftid. I mars-april 1998 då Vanunu avtjänat denna tid ansökte han om förtida frigivning. Den myndighet som avgör ärenden av detta slag avslog dock ansökan med hänvisning till att han fortfarande utgjorde ett hot mot staten Israels säkerhet. Vanunu har såvitt bekant inte ingivit någon nådeansökan till Israels president.

Utrymmet för omvärldens agerande är begränsat i enskilda fall som detta. Trots detta har svenska regeringen vid flera tillfällen tagit upp Vanunus fall med israeliska regeringsföreträdare. Dåvarande utrikesminister Lena Hjelm-Wallén tog upp fallet under sitt besök i Israel i februari 1996. Vidare tog statsminister Göran Persson upp Vanunus fall under sitt Israelbesök i oktober 1999. Ambassaden i Tel Aviv håller sig kontinuerligt underrättad om Vanunus situation, liksom UD i Stockholm som står i kontakt med personer som bevakar fallet.

Den svenska regeringen kommer att fortsätta följa fallet och arbeta för en förbättring av Vanunus situation. Om så inte sker kommer fallet att på nytt tas upp på lämplig nivå med israeliska företrädare.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.