Mord på urfolksledare i Honduras

Skriftlig fråga 2015/16:966 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-03-10
Överlämnad
2016-03-11
Anmäld
2016-03-15
Sista svarsdatum
2016-03-23
Svarsdatum
2016-03-29
Besvarad
2016-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 3 mars mördades Berta Cáceres i sitt hem av okända män. Cáceres var ledare för urfolksgruppen lenca och organisationen COPINH i Honduras. Hon var internationellt känd för sitt engagemang för miljö- och människorättsfrågor efter att i åratal ha fört en kamp till försvar för lencafolkets urfolksterritorier. Under de senaste åren har hon lett kampen mot vattenkraftsprojektet Agua Zarca, vars konsekvenser riskerar att bli mycket allvarliga för lencafolket.

Mordet på Cáceres är ingen isolerad händelse. Sedan statskuppen i Honduras 2009 mot den dåvarande presidenten Manuel Zelaya har landet drabbats av en våg av mord och övergrepp mot oberoende journalister, företrädare för urfolks- och bonderörelser, hbtq-aktivister, fackligt aktiva och oppositionella. Enligt en rapport från organisationen Global Witness mördas fler miljö- och urfolksaktivister i Honduras än någon annanstans i världen. Mellan åren 2010 och 2014 har 101 aktivister mördats. Straffriheten för dessa brott är i det närmaste total.

Det är nu viktigt att omvärlden agerar, både för att de honduranska myndigheterna verkligen ska utreda mordet på Cáceres och ställa de ansvariga inför rätta och för att de politiska morden i landet ska upphöra.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att mordet på Berta Cáceres utreds, att de ansvariga ställs inför rätta och att Honduras respekterar de mänskliga rättigheterna och värnar säkerheten för landets invånare?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:966 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:966 av Hans Linde (V) Mord på urfolksledare i Honduras

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige, som enskilt land och som medlem i EU och FN, ska agera för att mordet på Berta Cáceres utreds, att de ansvariga ställs inför rätta och att Honduras respekterar de mänskliga rättigheterna och värnar säkerheten för landets invånare.

Mordet på den kända miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres var ett förfärligt dåd och ett hårt slag mot det civila samhället i Honduras.

Samma dag som mordet ägde rum uppmanade EU-delegationen i Honduras i ett uttalande de rättsvårdande myndigheterna att skyndsamt utreda mordet och ställa ansvariga till svars. Chefen för EU-delegationen på plats i Honduras förmedlade samma budskap i landets media samt uppvaktade honduranska myndigheter i frågan. Den 12 mars upprepade EU:s höge representant i ett uttalande kravet på en genomgripande, transparent och snabb utredning av brottet.

Den svenska ambassadören till Honduras, som är sidoackrediterad från Guatemala, framförde vid besök den 15 mars direkt till utrikesminister Corrales att även Sverige förväntar sig en skyndsam oberoende utredning av brottet. Ambassadören, tillsammans med svenska organisationer med närvaro i Honduras, besökte också COPINH, den organisation som Berta Cáceres representerade. Genom den svenska organisationen We Effect mottar COPINH bistånd från Sverige.

Mordet på Cáceres var inget isolerat fall, utan bekräftar att situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna i Honduras är fortsatt allvarlig. I samband med granskningen av Honduras 2015 inför FN:s råd för mänskliga rättigheter ställde Sverige frågor till Honduras rörande just skyddet av människorättsaktivister. Den rådande situationen i Honduras gör också att Sverige ser skäl för att FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna, som erhåller betydande bidrag från Sverige, stärker sin närvaro i landet. President Juan Orlando Hernández har bett FN:s högkommissarie att delta i utredningen av mordet på Berta Cáceres.

Den 16 mars nåddes vi av den tragiska nyheten att ytterligare en människorättsaktivist från organisationen COPINH, Nelson García,

har mördats.

Kabinettssekreterare Annika Söder besöker Honduras i april och frågan om situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna i landet kommer då att lyftas i samtal med representanter för den honduranska regeringen.

Stockholm den 29 mars 2016

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.