Mödradödlighet i Nicaragua

Skriftlig fråga 2008/09:170 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2008-10-29
Inlämnad
2008-10-29
Besvarad
2008-11-05
Svar anmält
2008-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 oktober

Fråga

2008/09:170 Mödradödlighet i Nicaragua

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

I Convention on Elimination of Discrimination of Women, Cedaw, finns en artikel som erkänner kvinnors rätt att bestämma antal barn och mellanrum mellan sina barn och tillgång till information, utbildning och medel för att utöva dessa rättigheter. Vidare finns en definition på diskriminering och vi har även Kairoplattformen och millenniemålen. Men Nicaragua har beslutat om en politik som kränker kvinnors rättigheter.

Det var förutsägbart utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet att abortförbudet skulle döda kvinnor. Offentliga uppgifter är omöjliga att ta fram då abort är olagligt men osäkra aborter beräknas sedan lagändringen ha tagit minst 100 kvinnors liv. President Daniel Ortegas regeringskampanj mot organisationer som tar upp kvinnors situation visar ytterligare på behovet av internationella motreaktioner. Sverige har stängt sin ambassad och EU står splittrat, vilket bidrar till att försvaga FN-strukturens arbete för SRHR-frågor.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka internationella initiativ avser utrikesministern att ta mot den politik som leder till ökad mödradödlighet i Nicaragua?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:170 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 5 november

Svar på fråga

2008/09:170 Mödradödlighet i Nicaragua

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat utrikesministern vilka internationella initiativ han avser att vidta mot den politik som leder till ökad mödradödlighet i Nicaragua. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen delar Carina Häggs oro om de konsekvenser som totalförbudet mot all form av abort i Nicaragua leder till. Vad vi sett de senaste månaderna är dessutom en mycket oroande utveckling mot en hårdare kontroll av organisationer som verkar i landet och vi har efterfrågat men ännu inte fått några tillfredsställande förklaringar till vilka misstankar som ligger till grund för granskningarna. Kvinnorörelsen har varit särskilt utsatt i regeringens hårdare granskning.

Sverige arbetar sedan länge aktivt med att föra upp frågan om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Nicaragua. I utfasningsstrategin för det svenska stödet till Nicaragua 2008–2011 anges exempelvis som mål på hälsoområdet att Sverige ska verka för en förbättrad hälsa för kvinnor, män, flickor och pojkar som lever i fattigdom, med tonvikt på mödradödlighet, barnadödlighet, undernäring och SRHR. En central fråga i dialogen med Nicaragua är förbättrade möjligheter för människor att utöva sina rättigheter i fråga om sexuell och reproduktiv hälsa.

Det beslut som Nicaraguas parlament tog i oktober 2006 och bekräftade i september 2007 om att totalförbjuda abort även när medicinska skäl föreligger, har givetvis haft negativa konsekvenser för Nicaraguas kvinnor. Ett rättighetsperspektiv i utvecklingssamarbetet är en grundläggande utgångspunkt för den löpande policydialogen med Nicaraguas regering. Detta perspektiv understryker vikten av mänskliga rättigheter generellt, sexuella och reproduktiva rättigheter inkluderat. Kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp, reproduktion och sexualitet. Sverige ser allvarligt på utvecklingen i Nicaragua och har varit drivande i frågor som rör SRHR både inom det europeiska samarbetet och lokalt.

Enligt den officiella statistiken som hälsoministeriet, MINSA, presenterar har mödradödligheten i Nicaragua minskat de senaste åren. Minskningen är dock endast synlig i vissa områden i Nicaragua, i andra områden har det snarare skett en ökning. Två gånger per år möts MINSA och givare, däribland Sverige, för genomgång av uppnådda resultat och indikatorer samt presentation av planer. Sverige är en av sju givare i en gemensam fond för sektorprogramstödet och en av femton inom hälsosektorn. Inom sektorprogramstödet ligger även ett barnmorskeprogram som stöds av Sverige, i samarbete med Karolinska Institutet, med syftet att minska mödradödligheten. Det totala stödet till hälsosektorn inklusive detta program är under 2008 ca 45 miljoner kronor.

Sveriges stöder även sedan flera år ett regionalt hälsoprogram där SRHR är en prioriterad fråga, stödet uppgick 2004–2007 till 50 miljoner kronor. Detta stöd ges genom Pan American Health Organisation. Som ett komplement till detta stöder Sida Latin America and the Caribbean Women's Health Network som arbetar för kvinnors rättigheter och som varit instrumentella i att följa upp the Cairo Consensus at Ten. Guttmacher Institute samlar och sprider statistik och information om SRHR med stöd från Sverige.

Sverige, tillsammans med andra EU-medlemsländer, ger även stöd till en för flera givare gemensam fond för insatser för sexuella och reproduktiva rättigheter och jämställdhet som administreras av Forum Syd.

Sveriges arbete att minska mödradödligheten och att lyfta fram SRHR-frågor sker således på flera nivåer i det nicaraguanska samhället och är en prioriterad fråga från Sveriges sida. Den rådande situationen i Nicaragua för organisationer i det civila samhället, däribland Forum Syd, som arbetar med SRHR-frågor inklusive kvinnors tillgång till säkra aborter har försvårats då regeringen har infört hårdare kontroller. Sverige har antagit en aktiv roll i arbetet att nå en lösning på denna problematik.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.