Misskötsel av privata vårdboenden

Skriftlig fråga 2011/12:111 av Persson, Peter (S)

Persson, Peter (S)

den 9 november

Fråga

2011/12:111 Misskötsel av privata vårdboenden

av Peter Persson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Carema har på senare tid fått kritik för sitt sätt att driva olika äldreboenden i flera Stockholmskommuner. Carema uppges marknadsföra sig själva genom att skriva: Vi erbjuder tjänster inom områden som behöver ha kunden i fokus i varje ögonblick av dagen. Kvaliteten i våra tjänster, utvecklingen av dem och vår långsiktighet är därför en överlevnadsfråga för oss som privat utförare. Annars förlorar vi automatiskt efterfrågan på våra tjänster.

Enligt uppgifter i en affärstidning på nätet ingår Carema i Ambea som har en ledande position inom sjukvård och omsorg i Norden. Företaget bytte förra våren ägare, när riskkapitalbolaget 3i på klassiskt manér sålde vidare till andra riskkapitalister. Ambea kontrolleras nu av Triton samt Kohlberg Kravis & Roberts (KKR). Den senare är närmast prototypen för en internationell riskkapitalgigant, inte minst känd från striden kring livsmedelsföretaget Nabisco. Bakom riskkapitalbolaget ligger en av USA:s rikaste män, Henry Kravis, som också blivit det andra K:et i KKR. Styrelseordförande i Ambea är Mikael Lilius, känd som tidigare vd för börsbolagen Incentive och Gambro. Allra mest uppmärksamhet har han dock fått för sina bonusar i det finländska elbolaget Fortum. I övrigt domineras styrelsen av representanter för de båda riskkapitalägarna.

Genom vilka åtgärder och initiativ vill statsrådet komma till rätta med riskkapitalägda företags misskötsel av privata vårdboenden?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2011-11-09 Anmäld: 2011-11-09 Besvarad: 2011-11-16 Svar anmält: 2011-11-17
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2011-11-16)