Misskötsel av privata vårdboenden

Skriftlig fråga 2011/12:111 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-11-09
Anmäld
2011-11-09
Besvarad
2011-11-16
Svar anmält
2011-11-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga

2011/12:111 Misskötsel av privata vårdboenden

av Peter Persson (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Carema har på senare tid fått kritik för sitt sätt att driva olika äldreboenden i flera Stockholmskommuner. Carema uppges marknadsföra sig själva genom att skriva: Vi erbjuder tjänster inom områden som behöver ha kunden i fokus i varje ögonblick av dagen. Kvaliteten i våra tjänster, utvecklingen av dem och vår långsiktighet är därför en överlevnadsfråga för oss som privat utförare. Annars förlorar vi automatiskt efterfrågan på våra tjänster.

Enligt uppgifter i en affärstidning på nätet ingår Carema i Ambea som har en ledande position inom sjukvård och omsorg i Norden. Företaget bytte förra våren ägare, när riskkapitalbolaget 3i på klassiskt manér sålde vidare till andra riskkapitalister. Ambea kontrolleras nu av Triton samt Kohlberg Kravis & Roberts (KKR). Den senare är närmast prototypen för en internationell riskkapitalgigant, inte minst känd från striden kring livsmedelsföretaget Nabisco. Bakom riskkapitalbolaget ligger en av USA:s rikaste män, Henry Kravis, som också blivit det andra K:et i KKR. Styrelseordförande i Ambea är Mikael Lilius, känd som tidigare vd för börsbolagen Incentive och Gambro. Allra mest uppmärksamhet har han dock fått för sina bonusar i det finländska elbolaget Fortum. I övrigt domineras styrelsen av representanter för de båda riskkapitalägarna.

Genom vilka åtgärder och initiativ vill statsrådet komma till rätta med riskkapitalägda företags misskötsel av privata vårdboenden?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:111 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 16 november

Svar på fråga

2011/12:111 Misskötsel av privata vårdboenden

Statsrådet Maria Larsson

Peter Persson har frågat mig genom vilka åtgärder och initiativ jag vill komma till rätta med riskkapitalägda företags misskötsel av privata vårdboenden.

Låt mig med kraft slå fast att misskötsel av äldreboenden är oacceptabel vare sig de drivs i privat eller kommunal regi! Min bestämda utgångspunkt som äldreminister är att regelsystemen ska vara så lika som möjligt, och därmed att konkurrensneutralitet ska råda.

Den enskilde brukaren och dennes anhöriga ska alltid kunna känna fullt förtroende för att äldreomsorgen – i såväl privat som kommunal regi – är av god kvalitet och att den inriktas på att äldre får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande samt att den bedrivs i enlighet med gällande lagar, förordningar och föreskrifter.

Låt mig också slå fast att kommunerna har här det yttersta ansvaret. I deras lagstadgade uppdrag ligger att följa upp och säkerställa insyn i verksamheter som läggs ut för att drivas i privat/enskild regi – vare sig driften har upphandlats med stöd av lagen om offentlig upphandling (LOU) eller med stöd av lagen om valfrihetssystem (LOV).

De privata aktörerna – vare sig de är stora eller små – har att följa de lagstadgade krav på god kvalitet i insatserna som följer av socialtjänstlagen 3 kap. 3 §). Jag vill här understryka att kvalitetskraven gäller direkt också för privata/enskilda aktörer, oberoende av om de finns omnämnda eller inte i de avtal som sluts mellan kommunen och en privat/enskild utförare.

Samma likställighet inför lagen gäller för den förstärkta lex Sarah-reform som trädde i kraft den 1 juli 2011. Denna innebär att all personal ska rapportera alla missförhållanden och även påtagliga risker för missförhållanden, oavsett om de är allvarliga eller inte. De privata/enskilda utförarna är skyldiga att informera berörd socialnämnd om de rapporter som mottagits. Alla missförhållanden som bedöms som allvarliga ska anmälas till Socialstyrelsen.

Tack vare regeringens tillsynsreform som trädde i kraft 1 januari 2010 förfogar Socialstyrelsen i dag över ett effektivt verktyg i den samordnade tillsynen av socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Den möjliggör för första gången en nationell överblick över tillståndet i vården och omsorgen. Även tillståndsprövningen för privat/enskild verksamhet är från den 1 januari 2011 samlad centralt i Socialstyrelsen. Enhetlighet, transparens och rättssäkerhet är vägledande för tillståndsprövningen.

Tillsynen har tidigare inte kunnat påvisa några skillnader i förekomst av brister mellan kommunala eller privata/enskilda verksamheter. Inom ramen för ett treårigt regeringsuppdrag för förstärkt tillsyn av vården och omsorgen om äldre genomför Socialstyrelsen under 2011 ca 200 inspektioner. Inför 2012-års tillsyn kommer Socialstyrelsen att särskilt granska hur kommunerna följer upp de avtal som sluts med privata/enskilda aktörer. Socialstyrelsen kommer också att genomföra fördjupad uppföljning och analys av klagomål och anmälningar för att kunna upptäcka eventuella systematiska brister och skillnader beroende på om verksamheten bedrivs i privat/enskild eller i kommunal regi. Jag vill också tillägga att Socialstyrelsen, genom tillsynsreformen, nu har möjlighet att förena förelägganden med vite och ytterst lägga ned en verksamhet eller återkalla ett tillstånd om verksamheten inte drivs i enlighet med lagstiftningens krav.

Valfrihetsreformen LOV har medfört ökad mångfald i vården och omsorgen och många fler alternativ för brukare och anhöriga att välja mellan. Medborgarna uppskattar det fria valet och därmed också rätten att välja bort! Många små företag attraheras av LOV. Allt detta välkomnar jag som äldreminister. Däremot anser jag att det är oacceptabelt, att vissa riskkapitalägda företag, som är verksamma inom offentligt finansierad vård och omsorg, har räntekonstruktioner som gör att de slipper beskattning i Sverige. Regeringen kommer att lämna ett uppdrag till Skatteverket att särskilt kartlägga och granska företag inom sektorerna vård, skola och omsorg, särskilt vad avser ränteavdrag. Detta mot bakgrund av tvivelaktig och aggressiv skatteplanering hos vissa privata aktörer inom den skattefinansierade välfärdssektorn. Företagsskattekommittén ser över reglerna om ränteavdrag och ska lämna ett slutbetänkande senast den 1 november 2013. Regeringen avser dock att återkomma med förslag på skärpningar av ränteavdragen redan under nästa år.

Avslutningsvis vill också jag försäkra att jag noga följer den fråga som Peter Persson ställt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.