millenniefirandet

Skriftlig fråga 1998/99:203 av Dahlin-Andersson, Camilla (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-12-17
Anmäld
1998-12-21
Besvarad
1999-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:203 av Camilla Dahlin-Andersson (fp) till kulturministern om millenniefirandet

den 17 december

Nu är det endast ett år kvar till dess vi alla kommer att få vara med om ett millennieskifte. Detta är en mycket stor händelse och människor har förberett sig i åratal inför denna nyårsafton 1999/2000. Det årtusende vi nu lämnar bakom oss är för mänskligheten fyllt med många stora händelser och det nya årtusendet vi har framför oss rymmer än fler. En sådan här händelse är värd all uppmärksamhet och det är ett gyllene tillfälle att förena folk såväl inom landet som över nationsgränserna, i ett utav årtusendets största upplevelser.

Jag vill ställa följande fråga till kulturministern:

På vilket sätt kommer regeringen att högtidlighålla millennieskiftet?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:203 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:203 om millenniefirandet
    Kulturminister Marita Ulvskog

den 13 januari

Camilla Dahlin-Andersson (fp) har frågat kulturministern om på vilket sätt regeringen kommer att högtidlighålla millennieskiftet. Kulturministern har bett mig besvara frågan.

Jag vill inledningsvis säga att jag delar Camilla Dahlin-Anderssons uppfattning att det kommande millennieskiftet är ett utmärkt tillfälle att förena människor såväl nationellt som internationellt. Kan vi inför det nya årtusendet förenas i ett seriöst samtal om vår tids idéer och värderingar har vi också goda förutsättningar att påverka vår gemensamma framtid.

Det är också detta som är bakgrunden till det initiativ regeringen tog i våras att tillsätta en kommitté inför tusenårsskiftet. Kommittén, som antagit namnet Millenniekommittén, har till uppgift att främja en brett förankrad framtidsdiskussion kring frågor om demokrati, människors lika värde, fördelning samt miljö i det framtida samhället. Den närmare inriktningen av kommitténs uppdrag framgår av regeringens direktiv 1998:26.

I egenskap av ordförande i regeringens Millenniekommitté kan jag informera om att kommittén omedelbart efter årsskiftet kommer att fatta beslut om en rad aktiviteter. Åren 1999 och 2000 kommer färgas av ett brett spektrum av utställningar, föreställningar, seminarier och folkbildningsinsatser runt om i landet. Aktiviteterna möjliggörs genom ett samarbete med en rad kulturinstitutioner, studieförbund och enskilda organisationer.

Det största enskilda projektet heter Framtidstro och är ett samarbetsprojekt mellan Millenniekommittén, landets samtliga länsmuseer, Nordiska museet i Stockholm och Malmö och Göteborgs stadsmuseer.

Den 19 september 1999 öppnar utställningar i alla landets län med teman som anknyter till millennieskiftet. Med utställningarna som utgångspunkt kommer skolor, föreningar och företag engageras i en bred framtidsdiskussion.

När det gäller planeringen av själva högtidlighållandet under nyårshelgen 1999 kan jag informera om att regeringen haft överläggningar med Kungl. Hovet, vid vilka även frågan om Sveriges Televisions roll dryftades. Även inom ramen för projektet Framtidstro förs diskussioner mellan regeringens Millenniekommitté och Sveriges Television.

Jag kan alltså glädja Camilla Dahlin-Andersson med att planerna inför millennieskiftet är i full gång. Det gäller såväl främjandet av en bred debatt inför det nya årtusendet som de konkreta förberedelserna inför nyårshelgen 1999. Vi kommer att ge kontinuerlig information om detta under det kommande året.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.