Miljövänligt byggande

Skriftlig fråga 2009/10:251 av Sandberg, Gunnar (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-11-27
Anmäld
2009-11-30
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2009-12-09
Besvarad
2009-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 november

Fråga

2009/10:251 Miljövänligt byggande

av Gunnar Sandberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Att spara energi för att minska växthuseffekten är viktigt för framtiden. Hur vi lever, vad vi äter, hur vi bor och vad vi bygger blir allt viktigare. Men de flesta gör sällan mer än vad de är tvungna till. Det gäller såväl enskilda personer som företag.

Staten har därför en viktig uppgift att påverka opinionen och genom olika stimulansåtgärder styra utvecklingen i önskvärd riktning genom att göra miljörätta val billigare. I Tyskland har man exempelvis bättre möjligheter till banklån när man bygger miljövänligt. Bankerna räknar med att energi- och miljöanpassat byggande ger ett högre marknadsvärde.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att underlätta miljövänligt byggande i samma riktning som i Tyskland?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:251 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 9 december

Svar på fråga

2009/10:251 Miljövänligt byggande

Miljöminister Andreas Carlgren

Gunnar Sandberg har frågat statsrådet Mats Odell om han avser att vidta åtgärder för att underlätta miljövänligt byggande i samma riktning som i Tyskland. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

En hållbar utveckling av städer och tätorter och miljövänlig teknik kommer att vara viktiga för att tackla klimatutmaningen och andra miljöproblem men också för att lägga grunden för en hållbar ekonomisk utveckling. Ny, grön teknik kommer att efterfrågas i stor skala när energi- och transportsystemen ska ställas om för att möta miljö- och klimatutmaningarna. Kunskap kring hållbar stadsutveckling och miljöteknik skapar möjligheter till nya jobb och en ökad export.

I Sverige arbetar vi sedan länge med det nationella miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Detta anger en rad aspekter som måste beaktas och avvägas för att få långsiktigt goda bebyggelsemiljöer. Häri ingår att byggnader och anläggningar måste lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas. Detta innebär också att natur och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas.

Miljövänligt byggande kan stimuleras på många sätt. Utgångspunkten för Sverige klimatpolitik är generella ekonomiska styrmedel, såsom koldioxidskatt och utsläppshandel, som sätter ett pris på utsläppen. Därigenom visar regeringen att utsläppen har en kostnad som måste betalas, samtidigt som energieffektiviseringar och utfasning av omodern teknik stimuleras.

Regeringen genomför därutöver en rad åtgärder för att befästa och förstärka utvecklingen på området. Ett exempel är Delegationen för hållbara städer som har ett brett uppdrag att främja en hållbar stadsutveckling. Delegationen hanterar också det stöd till hållbar stadsutveckling som infördes i år och som omfattar 340 miljoner kronor under två år.

Boverkets byggregler är också viktiga i sammanhanget. Kraven på energieffektivitet har nyligen höjts speciellt vid eluppvärmning. Regeringen har medverkat i Bygga – bo - dialogen, som var frivilliga överenskommelser mellan regeringen och olika aktörer i bygg- och fastighetssektorn, för att lyfta fram miljömedvetandet inom branschen.

Det är både rimligt och önskvärt att miljövänliga och hållbara byggnader långsiktigt skulle betinga ett högt marknadsvärde och därmed premieras av finansieringsinstituten med goda lånevillkor. Vidare bör försäkringsbolagens riskbedömning av sådana byggnader ge förutsättningar för lägre försäkringspremier. De nyligen införda energideklarationerna och arbetet med miljöklassning av byggnader bör kunna ge banker och försäkringsbolag ett värdefullt underlag för att kunna åstadkomma detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.