miljökvalitetsmål för havet

Skriftlig fråga 2000/01:1264 av Ringqvist, Jonas (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Besvarad
2001-05-28
Anmäld
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1264

av Jonas Ringqvist (v) till jordbruksminister Margareta Winberg om miljökvalitetsmål för havet

Vid Artdatabankens årliga flora- och faunavårdskonferens om biologisk mångfald, där bl.a. regeringen var representerad, gjorde Fiskeriverkets representant flera anmärkningsvärda uttalanden. Om tumlare i Östersjön sade Fiskeriverkets representant att arten var i utkanten av sitt utbredningsområde och knappt klarade sig naturligt i Östersjön, så det kunde diskuteras om man över huvud taget ska vidta åtgärder för att skydda den. Detta gäller många arter i Östersjön. Fiskeriverket gav inte klara besked om huruvida man då ska låta alla dessa arter försvinna. Fiskeriverkets representant sade också att försiktighetsprincipen ska råda. Men Fiskeriverkets tolkning var att man kunde acceptera ett större uttag av fisk än de kvoter som forskarna rekommenderade, eftersom rekommendationerna var osäkra. Tolkningen av försiktighetsprincipen på konferensen, där landets ledande experter på biologisk mångfald var samlade, var tvärtom. Om Fiskeriverket anser att rekommendationerna är osäkra borde uttagen av fisk ligga under de rekommenderade kvoterna. Då är man försiktig och ligger på den säkra sidan. I den miljömålsproposition som regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nyligen presenterade för riksdagen, slås fast att miljökvalitetsmålet hav i balans bl.a. innebär att "hotade arter och stammar har möjlighet att sprida sig till nya lokaler inom sina naturliga utbredningsområden så att långsiktigt livskraftiga populationer säkras".

Jag vill därför fråga:

Vad kommer jordbruksministern att göra för att även Fiskeriverket ska verka för att miljömålen uppfylls?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1264 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2000/01:1264 om miljökvalitetsmål för havet

Jordbruksminister Margareta Winberg

Jonas Ringqvist har frågat mig om vad jag kommer att göra för att Fiskeriverket ska verka för att miljömålen uppfylls.

Tumlaren, som förekommer i såväl Östersjön som i Nordsjön, är den enda valarten som regelbundet förekommer i svenska vatten. Tumlare är sedan år 1973 fridlysta i Sverige och ska, enligt nationella bestämmelser, om de påträffas döda, rapporteras och omhändertas. Under perioden 1997@2000 har rapporterats in 10@15 strandade tumlare per år vid den svenska västkusten och totalt under perioden 2@3 tumlare vid ostkusten.

Nationellt rapporteras även oavsiktliga bifångster av tumlare via fiskeloggböckerna. Fr.o.m. år 1999 får Fiskeriverket information från samtliga fiskefartyg men också från fiskebåtar kortare än 10 meter. Några tumlare har inte rapporterats som bifångster under de senaste två åren.

Den vetenskapliga kunskapen om hur många tumlare som fångas i Nordsjön är relativt god. Danmark har presenterat en nationell handlingsplan för att minimera de oavsiktliga bifångsterna. När det gäller Skagerrak, Kattegatt och Östersjön råder det för närvarande delade meningar om såväl tumlarpopulationens storlek och struktur som nivån på bifångsterna. Inom Internationella Havsforskningsrådet, ICES, pågår för närvarande en vetenskaplig diskussion om utformningen av eventuella bevarandeåtgärder och återuppbyggnadsplaner för berörda länder.

Riksdagen har redan år 1997 beslutat att det svenska fisket ska bedrivas på ett hållbart sätt samt att försiktighetsprincipen ska tillämpas och att den biologiska mångfalden säkerställas. Dessa riktlinjer tillämpas av Fiskeriverket i dess arbete med att ge underlag för vetenskapliga bedömningar av fiskbeståndens situation och underlag för regeringens bedömning av förslag om kvoter och andra regleringar av fisket. Som exempel kan nämnas ett projekt, det s.k. Bacomaprojektet, som äntligen gett resultat genom de nya regler som vid årsskiftet träder i kraft för torskfisket i Östersjön. I april i år godkände de europeiska fiskeministrarna bl.a. en metodik för hur försiktighetsprincipen och fleråriga strategier ska tillämpas inom fiskeriförvaltningen. I det sammanhanget framhölls att riskbedömningen måste grunda sig på bästa tillgängliga vetenskapliga rekommendationer, som kontinuerligt bör förbättras.

Detta innebär att det finns en väl beskriven metodik för hur försiktighetsprincipen ska tillämpas inom fiskeriförvaltningen. Denna metodik kommer att ytterligare systematisera tillämpningen av försiktighetsprincipen och kommer naturligtvis att tillämpas även nationellt i samband med det av regeringen nyligen föreslagna miljömålet om hotade arter. Vidare har regeringen i miljömålpropositionen föreslagit en skärpning av delmålet av oavsiktliga bifångster så att de årliga totala bifångsterna av marina däggdjur ska uppgå till maximalt 1 % av respektive bestånd senast år 2010. Fiskeriverket utarbetar för närvarande en svensk handlingsplan för att minimera de oavsiktliga bifångsterna av tumlare. Denna handlingsplan kommer att färdigställas under året.

Regeringens övergripande målsättning om ett uthålligt utnyttjande av naturresurserna samt principen om ett hållbart fiske har fått genomslagskraft i Fiskeriverkets verksamhet och de nyligen föreslagna miljömålen kommer på motsvarande sätt att bli vägledande för myndighetens framtida arbete. Fiskeriverket har som underlag för regeringens proposition utvecklat delmål samt föreslagit åtgärder som behöver vidtas för att målen ska uppnås. Arbetet med att uppnå miljömålen kommer att vara en väsentlig del av och styra Fiskeriverkets arbete under de närmaste åren.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.