märkning av burägg

Skriftlig fråga 2000/01:967 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-23
Anmäld
2001-03-27
Besvarad
2001-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 2000/01:967

av Gudrun Lindvall (mp) till jordbruksminister Margareta Winberg om märkning av burägg

I höstas bestämdes i EU att märkningen av ägg från höns i bur ska bli lika obligatorisk som dagens märkning är för ägg från frigående höns @ ett efterlängtat besked. En tydlig märkning gör det lättare för konsumenten att välja i butiken.

Just nu diskuterar enligt uppgift EU-kommissionens förvaltningskommitté hur buräggsmärkningen ska se ut. Sverige är ordförande och man håller på att rejält krångla till det för konsumenterna. Man diskuterar att ägg från de sk. inredda burar, som godkänts i Sverige, ska ha en märkning som i översättning säger Redesägg från berikade burar.

Detta blir vilseledande för kunden. Höns som går i frigående system, och som märks Ägg från frigående hönor inomhus, Ägg från frigående höns utomhus eller Ekologiska ägg har nämligen reden de också. En konsument kan luras att tro att de enda hönor, som har rede är de från berikade burar och att de därför skulle vara att föredra. Informationen blir inte tydlig.

Varför krångla till det? Om man nu absolut vill skilja mellan vanliga burar och de av veterinärer och etologer så hårt kritiserade s.k. berikade burarna borde benämningen Berikade burar duga.

Jag vill fråga:

vilka åtgärder avser ministern ta för att märkningen av burägg blir så enkel och tydlig som möjligt för konsumenterna?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:967 besvarad av

den 28 mars

Svar på fråga 2000/01:967 om märkning av burägg

Jordbruksminister Margareta Winberg

Gudrun Lindvall har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att märkningen av burägg blir så enkel och tydlig som möjligt för konsumenterna.

Jag delar Gudrun Lindvalls uppfattning att en tydlig märkning gör det lättare för konsumenterna att göra medvetna val. Det är därför oacceptabelt om märkningen är vilseledande.

Kommissionens förslag till benämningar är ursprungligen skrivna på engelska. Vid översättning till andra språk, t.ex. svenska, kan ibland @ särskilt om översättningen följer den exakta ordalydelsen @ benämningarna te sig något märkliga. Jag delar alltså i princip Gudrun Lindvalls invändningar. Vi har därför i förra veckan tillskrivit kommissionen med förslag till ändrade benämningar, vilka jag hoppas och tror Gudrun Lindvall kan acceptera.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.