Mammografin

Skriftlig fråga 2007/08:215 av Runeson, Carin (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-01
Anmäld
2007-11-02
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 november

Fråga

2007/08:215 Mammografin

av Carin Runeson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Under många år har tusentals kvinnor i Sverige fått en tidig upptäckt av bröstcancer tack vare landstingens föredömliga arbete med screeningverksamhet. Detta har inneburit att många kvinnor i tid har fått rätt behandling som har resulterat i positiva resultat. Men för en tid sedan höjdes ett varnande finger från ett antal experter på det här området. De är såväl tydliga som eniga i sin uppfattning, och poängterar att risken är överhängande att det om några år inte kommer att finnas tillräckligt med vare sig mammografikompetenta röntgenläkare eller mammografisjuksköterskor. Samtidigt kan konstateras att utbildningen av nya mammografiexperter är i det närmaste obefintlig. Risken är med andra ord stor att mammografi om några år inte kommer att kunna erbjudas kvinnor i flertalet landsting. Detta är ett synnerligen oroande besked, inte minst med tanke på att hälsovinsterna av screeningverksamheten har varit och är omvittnat stora. Från Socialstyrelsen finns också ett starkt stöd för mammografi. Riktlinjerna för kvinnors rätt till den här typen av hälsokontroll har stärkts över tiden, och åldergrupperna som kallas till mammografi har utökats. Detta har byggt på att det finns kompetent personal att tillgå.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att Sveriges kvinnor även fortsättningsvis ska känna den trygghet som de regelbundna mammografiundersökningarna innebär?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:215 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:215 Mammografin

Socialminister Göran Hägglund

Carin Runeson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att Sveriges kvinnor även fortsättningsvis ska känna den trygghet som de regelbundna mammografiundersökningarna innebär.

Hälso- och sjukvårdens verksamheter ska bedrivas med stöd av kunskap om vilka metoder och tekniker som är mest effektiva, både ur patientens synvinkel och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Socialstyrelsen har därför regeringens uppdrag att utfärda nationella, evidensbaserade, riktlinjer för vård och behandling av patienter med svåra kroniska sjukdomar, som rör många människor och tar omfattande resurser i anspråk. Dit hör bröstcancer, som är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Socialstyrelsen publicerade den 2 april 2007 nationella riktlinjer för bröstcancer. Mammografiscreening för tidig upptäckt av bröstcancer bör enligt riktlinjernas rekommendationer erbjudas alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Socialstyrelsen har ett ansvar för att redovisa till regeringen hur riktlinjerna används och påverkar medicinsk praxis.

Det är landstingens ansvar att bedriva hälso- och sjukvården så att den uppfyller kraven på en god vård. Det innebär bland annat att se till att det finns den personal som behövs för att god vård ska kunna ges. Det är också landstingen som fattar beslut om utbudet av utbildningsplatser till läkarnas specialisering, de så kallade ST-tjänsterna. När det gäller sjuksköterskor med kompetens inom mammografi, har regeringen satt upp mål för antalet utexaminerade sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor under åren 2009 till och med 2012. Specialistutbildning för sjuksköterskor sker genom utbildning inom högskolan. Socialstyrelsen tar fortlöpande fram underlag och analyserar tillgång och efterfrågan på hälso- och sjukvårdspersonal, vilket ska kunna fungera som underlag för landstingens planering av hälso- och sjukvårdspersonal.

Mammografiscreening finns i dag i samtliga landsting, men det finns skillnader bland annat när det gäller vilket åldersintervall som en kvinna inbjuds till screening.

Regionala skillnader inom de olika delarna av hälso- och sjukvården är en följd av det decentraliserade system Sverige valt för hälso- och sjukvården. Det är därför angeläget att på nationell nivå följa upp och öppet jämföra hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet, vilket är ett prioriterat område för regeringen. Detta har bland annat resulterat i en kraftfull satsning på att stärka informationsförsörjningen inom hälso- och sjukvården som är en viktig förutsättning för att följa upp och jämföra olika verksamheter. Regeringen har dessutom tillsatt en utredning som ska lämna förslag till en nationell cancerstrategi, vilken bland annat kommer att omfatta primär och sekundär prevention samt tidig upptäckt och diagnostik.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.