Till innehåll på sidan

löneskillnaden mellan kvinnor och män i försvaret

Skriftlig fråga 2004/05:1005 av Berg, Heli (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-02-18
Inlämnad
2005-02-18
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 februari

Fråga 2004/05:1005

av Heli Berg (fp) till försvarsminister Leni Björklund om löneskillnaden mellan kvinnor och män i försvaret

Jämställdhetsarbetet inom försvaret går trögt. Ambitionen finns, men det räcker inte. Allvarliga problem som diskriminering, till exempel vad gäller löneskillnader, illustrerar det akuta behovet av att omsätta regeringens och Försvarsmaktens vackra ord om jämställdhet till konkret handling.

Under förra året genomförde Försvarsmakten en lönekartläggning på skolor och förband inom försvaret. Föga överraskande visar resultatet att kvinnorna i försvaret tjänar mindre än sina manliga kolleger för samma utförda arbete, närmare bestämt 5 %. Frågan hänger intimt samma med försvarets underlåtenhet att presentera en handlingsplan för jämställda löner, trots att man enligt JämO fått anstånd i hela två år. Det hela kan utmynna i att JämO anmäler ärendet till domstol som i sin tur kan bötfälla Försvarsmakten.

Mot bakgrund av det ovan sagda önskar jag ställa följande fråga till försvarsministern:

Avser försvarsministern att vidta några åtgärder för att motverka löneskillnader i försvaret mellan kvinnor och män, exempelvis en handlingsplan för jämställda löner?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1005 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:1005 om löneskillnaden mellan kvinnor och män i försvaret

Försvarsminister Leni Björklund

Heli Berg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att motverka löneskillnaderna i försvaret mellan kvinnor och män, exempelvis en handlingsplan för jämställda löner.

Jämställdhetslagen ställer krav på att arbetsgivare som Försvarsmakten bland annat ska kartlägga och analysera löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt. Försvarsmakten ansvarar som arbetsgivare för efterlevnaden av denna lag och då inom ramen för den arbetsgivarpolitiska delegeringen som ytterst lagts fast av riksdagen.

De krav som jämställdhetslagen ställer på arbetsgivare ger uttryck för regeringens jämställdhetspolitiska mål med lika lön för lika och likvärdigt arbete. Den myndighet som har fått i uppgift att ta upp ärenden där arbetsgivare underlåtit att följa lagarnas föreskrifter är Jämställdhetsombudsmannen, JämO. JämO har dessutom möjlighet att göra en framställning om vitesföreläggande hos Jämställdhetsnämnden vilket nu har skett i det här fallet.

Försvarsmakten konstaterar själv att det behövs en central försvarsgemensam och förbandsövergripande identifiering och kategorisering av lika arbeten. Först när en arbetsgivare har kännedom om och har tagit ställning till vilka arbeten som är att betrakta som lika kan en analys av löneskillnaderna mellan kvinnor och män i dessa arbeten genomföras. Av JämO:s ansökan om vitesföreläggande framgår att Försvarsmakten inte genomfört en fullständig kartläggning och en därpå vilande analys av löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga arbetstagare som utför arbete som är att betrakta som lika.

Försvarsmakten konstaterar att en central jämförelse av likvärdiga arbeten inte har kunnat genomföras utan stöd av en central arbetsvärdering. Enligt JämO:s uppfattning har Försvarsmakten trots detta gjort en mycket bra analys ur ett könsperspektiv och Försvarsmakten redovisar öppet de brister myndigheten själv funnit.

Som försvarsminister välkomnar jag att jämställdhetsarbetet inom Försvarsmakten ytterligare utvecklas och granskas. Vad gäller det specifika ärende som Heli Berg frågar om kan jag dock som statsråd inte föregripa Jämställdhetsnämndens bedömning av de brister Försvarsmakten och Jämställdhetsombudsmannen pekat på. Jämställdhetsnämndens slutliga bedömning av ärendet blir däremot viktig information som jag kan bära med mig i de kontinuerliga dialoger jag för med Försvarsmakten kring jämställdhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.