Ledsagning enligt LSS

Skriftlig fråga 2011/12:88 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-10-31
Anmäld
2011-11-07
Besvarad
2011-11-09
Svar anmält
2011-11-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 oktober

Fråga

2011/12:88 Ledsagning enligt LSS

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

När man skapade lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) angav man i förarbetena att gravt synskadade skulle vara en målgrupp som skulle räknas in i LSS personkrets och vara berättigade till insatsen ledsagning.

Kommunernas tolkning av rättsläget har dock gjort att många gravt synskadade har fått nej till ledsagning enligt LSS. Detta beror på en dom i regeringsrätten (nu högsta förvaltningsdomstolen) där en kommun ansetts ha gjort rätt bedömning när man i ett fall nekade en gravt synskadad person ledsagning. Detta enskilda fall har av många kommuner tolkats som en generell begränsning i LSS. Att tolkningen inte kan vara så pass generell visar senare kammarrättsdomar i andra fall, där man gjort en annan bedömning.

Rättsläget har emellertid påverkat praxis i kommunerna på ett sådant genomgripande sätt att det innebär stora problem för synskadade. Personer med omfattande behov av insatser i vardagen har hänvisats till insatser från socialtjänsten, som är mer begränsade och som oftast är avgiftsbelagda. Detta kan enligt min mening inte ha varit meningen med lagstiftningen. Omfattningen av problemet är så pass stort att man inte bör nöja sig med att hänvisa dem som nekats till att överklaga.

Min fråga till statsrådet Maria Larsson är:

Avser statsrådet att vidta åtgärder med anledning av att många kommuner nekar personer med grava synskador ledsagning enligt LSS?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:88 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 9 november

Svar på fråga

2011/12:88 Ledsagning enligt LSS

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder med anledning av att många kommuner nekar personer med grava synskador ledsagning enligt LSS.

Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortad LSS, är en rättighetslagstiftning och den som tillhör målgruppen i lagen och i övrigt uppfyller villkoren för att vara berättigad till någon av de i lagen tio angivna insatserna har rätt till dessa. Detta oavsett vilken kommun eller vilket landsting personen är bosatt i. Skulle beslut om insatser avslås kan beslutet överklagas till förvaltningsdomstolen.

Socialstyrelsen har inom sin tillsyn uppmärksammat frågan om LSS-handläggarnas möjligheter att göra bland annat säkra lagtolkningar. Socialstyrelsen bedömer att LSS-handläggarna behöver kunskapsstöd för att klara av att göra lagtolkningar samt förbättrade kunskaper om konsekvenser av olika funktionshinder. (Tillsynsrapport 2011 – Hälso- och sjukvård och socialtjänst, Socialstyrelsen maj 2011).

Det är enligt min mening inte tillfredsställande om den enskilde går miste om insatser enligt LSS på grund av brister i kommunernas förutsättningar att handlägga ärenden enhetligt och säkert. Regeringen gav i juni 2011 Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett informationsmaterial i syfte att stödja arbetsgivare i deras bedömningar av vilka kunskaper och erfarenheter som kan behövas för arbete i verksamheter som ger stöd, service och omsorg till personer med funktionsnedsättning. Uppdraget ska redovisas senast den 15 februari 2012. Socialstyrelsen har också tagit fram en handbok och allmänna råd för handläggning och dokumentation för bland annat handläggning inom LSS. Socialstyrelsen ska enligt 3 § förordning (2009:1243) med instruktion för Socialstyrelsen, följa, analysera och rapportera bland annat om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning genom statistikframställning, uppföljning, utvärdering och epidemiologiska studier.

Avslutningsvis vill jag nämna att jag har för avsikt att följa de åtgärder som har vidtagits för att förbättra kommunernas möjligheter till enhetliga och säkra beslut och att även fortsättningsvis följa utvecklingen inom detta område, bland annat när det gäller stöd som ges till personer med grava synskador.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.