Lantmäteriets handläggningstider

Skriftlig fråga 2020/21:290 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-23
Överlämnad
2020-10-26
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Under 30 år har handläggningstider och lantmäterikostnader diskuterats i riksdagen. Fastighetsbildningskostnadsutredningen lämnade år 1990 ett antal förslag för att effektivisera fastighetsbildningsverksamheten i hela landet.

Under innevarande mandatperiod har det i riksdagen ställts ett antal frågor och interpellationer om handläggningstider och kostnader. Bland nyligen inlämnade partimotioner och enskilda motioner finns ett tiotal som tar upp problem inom detta område, och i motionerna lämnas konkreta förslag till åtgärder. Vi moderater föreslår bland annat att statliga Lantmäteriets anslag ska ökas för att man ska kunna komma till rätta med de mångåriga problemen.

I SVT och i tidningsmedier har det de senaste veckorna lyfts fram ett antal problem som följd av mycket långa handläggningstider. En fastighetsägare i Dalarna har sålt skogsmark och ansökte förra året om avstyckning. Försäljningen av skogen var klar redan i början av 2019. Marken skulle styckas av – en enkel kvadrat – och alla papper skickades in till Lantmäteriet. Men när det gått nio månader, från januari till september, undrade fastighetsägaren vad som hänt i ärendet. Först då utsågs en handläggare. Skogsförsäljningen är klar – men på papper står fastighetsägaren fortfarande som ägare, vilket gör att hen till exempel inte kan söka bostadstillägg.

I ett annat fall i Gävleborgs län har ett generationsskifte försenats på grunda av lång handläggningstid. ”Allt är förberett. Vi har ritat klart strecken på kartan så det borde varit gjort i en grisblink. Men nu har vi väntat i 1,5 år och vi har ingen aning om när det kan tänkas vara klart”, säger fastighetsägarna i en tidningsintervju.

Statskontoret konstaterade i rapporten Delat ansvar för fastighetsbildning (2017:18) att fastighetsbildningsverksamheten har omoderna it-stöd och att den ligger efter i digitaliseringen. I enlighet med Statskontorets rekommendationer gav regeringen Lantmäteriet i uppdrag att utveckla uppföljningen och styrningen av fastighetsbildningsverksamheten.

Nu, tre år efter Statskontorets rapport med konkreta förslag, kvarstår stora problem inom lantmäteriverksamheten. Det är helt otillfredsställande. Om vi ska kunna ha kvar en levande landsbygd får generationsskiften inte försenas på grund av brister inom lantmäteriverksamheten. En rimlig handläggningstid för lantbruksfastigheter är maximalt tre månader. 

Mot bakgrund av detta är min fråga till statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med dagens långa handläggningstider, som försvårar och försenar generationsskiften och utveckling av jord- och skogsbruksföretag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:290 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på fråga 2020/21:290 av Lars Beckman (M)
Lantmäteriets handläggningstider

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med dagens långa handläggningstider, som försvårar och försenar generationsskiften och utveckling av jord- och skogsbruksföretag.

I somras ställde Lars Beckman en liknande fråga om Lantmäteriets handläggningstider. I mitt svar redogjorde jag för de åtgärder som regeringen och Lantmäteriet vidtar för att åstadkomma kortare handläggningstider, och vilket resultat dessa åtgärder hittills haft. Jag anser att det är av mycket stor vikt att fastighetsbildningsverksamheten lever upp till samhällets förväntningar, och för att uppnå detta mål är det viktigt att arbeta systematiskt. 2020 är ännu inte slut, men Lantmäteriet har dock redovisat nyckeltal och statistik som visar att arbetet hittills med att korta handläggningstiderna gett resultat.

Av Lantmäteriets andra tertialrapport för 2020 framgår bl.a. att handläggningstiderna utvecklas positivt i flera av de ärendekategorier som verksamheten följs upp inom; myndigheten avslutar fler ärenden än vad som kommer in; den tid som det tar innan ett inkommet ärende börjar handläggas har kortats; nyinkomna ärenden handläggs tidigare och antalet äldre ärenden minskar. Statskontoret konstaterade i rapporten Delat ansvar för fastighetsbildning (2017:18) att de allt längre handläggningstiderna till stor del berodde på en hög personalomsättning och brist på erfaren personal. Sedan Statskontoret publicerade sin rapport, 2017, har personalomsättningen sjunkit från ca. 14 % till ca. 7,8 % i år.

Lars Beckman framför att moderaterna vill öka Lantmäteriets anslag för att komma till rätta med problemet med långa handläggningstider. Fastighetsbildningsverksamheten är dock avgiftsfinansierad, vilket innebär att den inte finansieras av statliga anslag. Därutöver prognostiserar verksamheten ett ekonomiskt överskott för innevarande år. Lantmäteriet står inför stora utmaningar, och det är viktigt att myndigheten har de finansiella förutsättningarna som behövs för att klara av dessa utmaningar, men finansieringen är varken orsak eller lösning på problemet med långa handläggningstider.

Att handläggningstiderna förbättras är bra och det är viktigt att utvecklingen fortsätter i samma riktning. Det är dock angeläget att handläggningstiderna inte bara förbättras, utan att de snarast möjligt lever upp till samhällets krav och behov. En av de åtgärder som både Statskontoret, Lantmäteriet och regeringen förespråkar för att långsiktigt hållbart effektivisera fastighetsbildningsverksamheten är att verksamheten blir bättre på att tillvarata digitaliseringens möjligheter. I somras fick Lantmäteriet därför i uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i fastighetsbildningsprocessen (Fi2020/03266). I uppdraget ska Lantmäteriet visa vilka effekter digitaliseringen kan få på lång och på kort sikt, därutöver ska myndigheten även visa hur digitala lösningar kan användas för att förstärka och utveckla verksamhetens informationsstöd här och nu. Jag har för avsikt att fortsätta utveckla fastighetsbildningsprocessen under denna mandatperiod och Lantmäteriet slutrapport kommer att vara ett viktigt underlag i det arbetet.

Stockholm den 4 november 2020

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.