landlistor och export av krigsmateriel

Skriftlig fråga 2000/01:1497 av Jóhannesson , Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-05
Besvarad
2001-07-19
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga 2000/01:1497

av Berit Jóhannesson (v) till statsminister Göran Persson om landlistor och export av krigsmateriel

Inför beslutet att Sverige skulle ratificera det s.k. ramavtalet för krigsmaterielsamarbete mellan Sverige och fem andra europeiska länder var en avgörande diskussion hur detta påverkar den svenska offentligheten vad gäller krigsmaterielärenden. Samtliga motionärer krävde att landlistorna över godkända exportdestinationer skulle offentliggöras.

I regeringens proposition 2000/01:49 anges att den grad av offentlig insyn som gäller i dag även fortsättningsvis kommer att gälla, dvs. att dessa landlistor ska redovisas för Exportkontrollrådet. Det är en sak om landlistorna visas för Exportkontrollrådet, en annan om de är offentliga och öppna för allmänheten. Det står inte på någon plats i ramavtalet att landlistorna ska vara hemliga. Detta är alltså en fråga som är öppen för förhandling mellan de berörda samarbetsländerna. Frågan är nu vilken hållning regeringen har i denna fråga och vilka argument man använder för sin hållning.

Försvarsminister Björn von Sydow var i riksdagsdebatten den 28 mars 2001 mycket tydlig på denna punkt: "landlistorna kan inte vara offentliga" sade Sydow. Regeringens åsikt att dessa listor inte bör offentliggöras är alltså klar. Men varför har inte klargjorts på ett tillfredsställande sätt.

Jag vill fråga försvarsminister Björn von Sydow:

Av vilka skäl anser ministern att det inte är möjligt att offentliggöra de landlistor som upprättas inom ramavtalet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1497 besvarad av

den 19 juli

Svar på fråga 2000/01:1497 om landlistor och export av krigsmateriel

Försvarsminister Björn von Sydow

Berit Jóhannesson har frågat mig om vilka skäl jag anser finnas för att det inte är möjligt att offentliggöra landlistor som upprättas inom ramen för det s.k. sexnationsavtalet.

Genom sexnationsavtalet om åtgärder för att underlätta omstrukturering och drift av den europeiska försvarsindustrin som godkänts av riksdagen (prop. 2000/01:49, bet. 2000/01:UU8, rskr. 2000/01:171) ges bl.a. goda förutsättningar för en ansvarsfull exportpolitik för gemensamt framtagna materielsystem. I avtalet stadgas att grundläggande principer för export av materiel till icke-part ska fastställas enhälligt. Exportkontrollen ska bl.a. innefatta listor med tillåtna exportdestinationer. Berit Jóhannesson har frågat mig om skälen för att dessa s.k. landlistor inte kan vara offentliga.

Låt mig först säga att sexnationsavtalet är helt förenligt med gällande svenska exportkontrollregelverk. Exportkontrollen kommer även fortsättningsvis att utövas genom detta regelverk och följa de gällande principerna för offentlighet som gäller för krigsmaterielexport.

Vad gäller framtagning av landlistor i enlighet med avtalet bibehåller varje land sitt inflytande över exportpolitiken genom att listorna måste beslutas med enhällighet. Listorna garanterar inte industrin någon export. De motsvarar det svenska regelverkets förhandsbesked till företagen. En framförhandlad och överenskommen landlista är sålunda inte något annat än en samordnad reaktion på de önskemål som industrin framfört. En landlista upptar alltså inte länder som inte industrin särskilt frågat om. Vilka länder som kan vara strukna från en önskelista från industrin, framgår inte av den landlista industrin får tillbaka från statsmakterna.

Redan i dag omgärdas krigsmaterielexporten av en viss sekretess på grund av de utrikespolitiska och kommersiella hänsyn vi måste ta och som noga regleras i vår sekretesslag. Det finns ett antal goda skäl för den sekretess som iakttas: respekten för att vår export är mottagarlandets försvarshemligheter, att våra nej-beslut skulle kunna störa förbindelserna med länder som vi i övrigt vill ha normala relationer med, att en upprättad landlista vanligen utgör en känslig del i en konkurrensutsatt marknadsföringsstrategi hos industrin osv.

Lösningen på insynsproblemet är i det svenska regelverket det parlamentariskt sammansatta Exportkontrollrådet, som medverkar i uttolkningen av riktlinjerna i enskilda exportärenden och som också ges löpande insyn i all export.

Det parlamentariskt sammansatta exportkontrollrådet kommer även för projekt under sexnationsavtalet att ha den viktiga rollen som uttolkare av de svenska riktlinjerna. Förslag till landlistor kommer att underställas Exportkontrollrådet för bedömning.

Svensk exportlicens krävs formellt för den materiel som passerar ut över våra gränser, även om den är förknippad med sexnationsavtalet.

Slutligen vill jag säga att vi behåller vår nationella exportkontroll för de produkter som svensk försvarsindustri hittills tagit fram och marknadsfört på export. Sexnationsavtalet gäller gemensam utveckling av försvarsmateriel som gagnar den svenska försvarsmaktens intressen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.