Lagtolkning av slöjförbud

Skriftlig fråga 2019/20:997 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-19
Överlämnad
2020-02-20
Anmäld
2020-02-21
Svarsdatum
2020-02-26
Sista svarsdatum
2020-02-26
Besvarad
2020-02-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I Skurups kommun har ett slöjförbud införts i skolan. Enligt Skolverket är detta inte tillåtet enligt lag. Rektorn på en skola i kommunen vill därför inte införa slöjförbudet.

När rektorn informerat om Skolverkets syn på slöjförbudet i skolans egna kanaler har kommunledningen krävt att denna information tas bort.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka generella åtgärder vidtar ministern för att se till att grundlagsskyddade friheter kan upprätthållas i skolan och när det gäller rektorers möjlighet att självständigt informera elever om lagar och regler inom skolans område?  

Svar på skriftlig fråga 2019/20:997 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/00560/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:997 av Niels Paarup-Petersen (C)
Lagtolkning av slöjförbud

Niels Paarup-Petersen har frågat mig vilka generella åtgärder jag vidtar för att se till att grundlagsskyddade friheter kan upprätthållas i skolan och när det gäller rektorers möjlighet att självständigt informera elever om lagar och regler inom skolans område.

Skolan har ett demokratiskt uppdrag. Alla som verkar i skolan ska hävda de grundläggande värden som anges i skollagen (2010:800) och klart ta avstånd från det som strider mot dem (1 kap. 4 och 5 §§). Enligt skollagen och läroplanerna ska utbildningen i skolväsendet förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Alla som verkar inom skolväsendet ska genom utbildningen förmedla och gestalta värdena om människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, flickor och pojkar, samt solidaritet mellan människor. Anställda inom skolväsendet måste verka för att demokratins idéer blir vägledande i sitt arbete. I 2 kap. 5 § diskrimineringslagen (2008:567) finns vidare ett förbud mot diskriminering i utbildning. Statens skolinspektion och Diskrimineringsombudsmannen har tillsyn över att bestämmelserna i skollagen respektive diskrimineringslagen följs.

Det är huvudmannen som har ansvar för att utbildningen genomförs i enlighet med skollagen och andra gällande bestämmelser och författningar. Detta rymmer även barns och elevers rätt att åtnjuta sina grundläggande fri- och rättigheter inom utbildningen. Av skollagen framgår att eleverna och vårdnadshavarna ska informeras om vad som gäller i fråga om inflytande och samråd. Vidare anges att rektorn är ansvarig för att informera både vårdnadshavare och elever om huvuddragen i de bestämmelser som gäller för utbildningen (4 kap. 14 §) skollagen.

Huvudmannen ansvarar för att utbildning genomförs i enlighet med skollagen och andra gällande bestämmelser och författningar (2 kap. 8 § skollagen). Jag utgår från att även rektorer och lärare följer och upprätthåller skollagen och andra gällande bestämmelser och författningar, samt att ansvarig huvudman säkerställer att rektorer och lärare kan fullgöra det.

Stockholm den 26 februari 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.