Till innehåll på sidan

lågprisflyget som hot mot arbetsrätt och flygsäkerhet

Skriftlig fråga 2003/04:1571 av Löfstrand, Johan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-30
Besvarad
2004-09-09
Besvarad
2004-09-13
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 augusti

Fråga 2003/04:1571

av Johan Löfstrand (s) till statsrådet Ulrica Messing om lågprisflyget som hot mot arbetsrätt och flygsäkerhet

Under de senaste åren har olika lågprisflygbolag slagit sig in på den svenska marknaden. Bolagen har redan från starten pressat priserna genom sämre arbetsvillkor för de anställda. Vissa bolag har också tydligt markerat mot fackliga organisationer både i Europa och i Sverige. Man säger bland annat att fackföreningar och kollektivavtal bidrar till onödig stelhet och att man hellre tecknar individuella avtal. De försöker även kringgå den svenska arbetsrätten genom att hävda att även den personal som bor i och utgår från Sverige ska följa andra länders lagstiftning. Detta har inte bara en arbetsmarknadspolitisk betydelse utan kan i förlängningen även påverka flygsäkerheten, då personalen inte får de viloperioder som föreskrivs i svensk lagstiftning.

Företagen har också kritiserats för att ha en hård sjukskrivningspolicy. Tidigare anställda har uppgett att de drabbats av olika typer av sanktioner vid sjukfrånvaro. Flygsäkerheten borde även påverkas av detta då anställda som inte kan sjukskriva sig arbetar ändå. Den nationella lagstiftning som i dag reglerar arbetsmiljö, arbetstider och sjukfrånvaro har skapats utifrån svensk standard. Om dessa regler sätts ur spel kommer detta inte bara att skapa en sämre flygsäkerhet utan också konkurrensfördelar för vissa aktörer på marknaden. Inom den svenska flygmarknaden måste lika villkor råda för alla. Det kan inte accepteras att vissa aktörer konkurrerar på ett sådant sätt att arbetsrättsliga regler och flygsäkerhet blir lidande.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet om hon avser att vidta några åtgärder så att den svenska flygsäkerheten inte påverkas.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1571 besvarad av

den 9 september

Svar på fråga 2003/04:1571 om lågprisflyget som hot mot arbetsrätt och flygsäkerhet

Statsrådet Ulrica Messing

Johan Löfstrand har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder gentemot aktörer inom lågprisflyget så att den svenska flygsäkerheten inte påverkas.

Jag delar Johan Löfstrands oro för att en allt hårdare konkurrens på flygmarknaden ska sätta säkerheten på undantag genom att de anställda pressas till allt sämre arbetsförhållanden. Det är därför viktigt att vi på gemensam nivå inom EU arbetar för att skapa minimikrav för hur flygarbetstiden ska förläggas så att inte flygsäkerheten äventyras.

Säkerhetsreglerna om begränsningar i flygarbetstiden är fortfarande nationella. För svensk del finns regler om tjänstgörings- och vilotider utfärdade av Luftfartsverket. Dessa bestämmelser ska tillämpas av svenska flygbolag. Reglerna utgör en minimigräns för vad som är tillåtet ur säkerhetssynpunkt och parterna kan genom avtal komma överens om andra arbetstider.

I internationell jämförelse kan vi konstatera att vi i Skandinavien har betydligt strängare regler än flera andra europeiska länder.

Gemensamma miniminivåer för säkerhetsreglerna på flygarbetstidsområdet diskuteras för närvarande inom EU. Det är den svenska regeringens åsikt att det är bra att inom EU fastställa minimikrav för hur arbetstiderna kan förläggas. I annat fall riskerar olika förutsättningar för flygsäkerheten bli ett konkurrensmedel mellan flygbolagen och det vill vi inte.

Förslaget till gemensamma säkerhetsregler var uppe för beslut vid transportministrarnas möte i juni i år. Det gick då inte att nå en uppgörelse i frågan och troligen kommer vi under hösten att arbeta vidare med förslaget. I dagsläget vet vi inte om det nederländska ordförandeskapet kommer att arbeta vidare med förslaget.

Jag vill avslutningsvis poängtera att de regler som nu diskuteras inom EU är just minimiregler för hur arbetstiderna ska förläggas så att flygsäkerheten inte äventyras. För en del medlemsländer innebär förslaget att miniminivåerna förbättras i jämförelse med vad som gäller i dag. Ingen regel i flygsäkerhetsförslaget sätter de arbetsrättsliga EU-reglerna ur spel. Det finns redan ett arbetsrättsligt EG-direktiv (2000/79/EG) om flygarbetstider som inte får påverkas av de kommande reglerna om flygsäkerhet. Jag vill givetvis att fler flygbolag ska ingå kollektivavtal med bättre villkor för de anställda än de miniminivåer som nu diskuteras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.