Kvinnors företagande

Skriftlig fråga 2015/16:106 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-07
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I en krönika skriver organisationen Företagarnas chefsekonom, Daniel Wiberg, om oroväckande tendenser då det gäller kvinnors företagande (http://www.foretagarna.se/foretagaren/kronikan/kvinnliga-foretagare/). Han hänvisar bland annat till en rapport från Global Entrepreneurship Monitor (GEM) enligt vilken svenska kvinnors företagande rasar alltsedan 2013. Särskilt är det företagandet inom branscher som vård och omsorg samt hushållsnära tjänster som tappat. En snabb analys ger vid handen att detta också är de branscher där regeringen har aviserat vinstbegränsningar och försämrade villkor. Rapporten är oroande och borde vara särskilt bekymmersam för en regering som kallar sig feministisk.

 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att motverka den negativa trenden då det gäller kvinnors företagande?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:106 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Dnr N2015/06974/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:106 av Betty Malmberg (M) Kvinnors företagande

Betty Malmberg har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att motverka den negativa trenden då det gäller kvinnors företagande.

Kvinnors företagande är en strategisk tillväxtfråga, och regeringen anser att det är viktigt att fler kvinnor driver företag. En mångfald av företag och företagare är viktigt för näringslivets konkurrenskraft, förnyelse och hållbarhet. Därför vill regeringen ta tillvara erfarenheterna från de riktade insatser som genomförts under de senaste åren. Regeringen aviserade redan förra hösten att de företagsfrämjande insatserna ska utvecklas så att alla företag och företagare oavsett kön, etnisk bakgrund, ålder, branschtillhörighet eller geografisk placering ska få tillgång till dem på likvärdiga villkor. Regeringen är mån om att beslut inom alla politikområden ska präglas av ett jämställdhetsperspektiv.

Arbetet fortsätter också i våra regioner för en jämställd regional tillväxt, där företagsfrämjande på lika villkor är en del. Våra regioner har olika förutsättningar, inte minst gäller detta företagande och näringsliv, exempelvis finns skillnader i näringslivsstruktur och företagens tillgång till och behov av anställda med viss kompetens.

Tillväxtverket har presenterat en strategi för hur kvinnor och män ska få ta del av de företagsfrämjande insatserna på lika villkor. Strategin är ett viktigt verktyg för det fortsatta arbetet med att främja hållbar tillväxt och ett dynamiskt näringsliv. Därför avser regeringen att under mandatperioden utveckla arbetet med att stärka näringslivsklimatet, så att fler startar företag men även så att företag kan växa, exportera och anställa fler.

Jag kommer att fortsätta driva på arbetet med att göra de företagsfrämjande insatserna tillgängliga för alla företag och företagare på lika villkor. Detta betonas också i regeringens nationella strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020, som regeringen fattade beslut om i somras.

Stockholm den 13 oktober 2015

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.