Till innehåll på sidan

Kvinnors deltagande i förhandlingar om Afghanistans framtid

Skriftlig fråga 2012/13:634 av Runeson, Carin (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-07-02
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2013-08-15
Besvarad
2013-08-22
Svar anmält
2013-08-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juli

Fråga

2012/13:634 Kvinnors deltagande i förhandlingar om Afghanistans framtid

av Carin Runeson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Sveriges engagemang när det gäller Afghanistan är stort samtidigt som utmaningarna är enorma.

Det är en historisk erfarenhet som stöds av forskning att kvinnors deltagande i fredsprocessens alla delar är avgörande för att nå hållbar fred och långsiktig säkerhet för alla. Trots detta visar Sveriges implementering av handlingsplanen för FN:s resolution 1325 i insatsen i Afghanistan brister. Bland annat saknas en genomgripande analys av den mycket speciella kontext för kvinnors rättigheter som Afghanistan utgör. Detta visar bland annat organisationerna Kvinna till Kvinna och Svenska Afghanistankommittén i en av sina rapporter (Missing the Target, 2012).

I dagarna har hoppet om förnyade fredssamtal i Afghanistan rests. Sverige behöver nu förstärka sina internationella diplomatiska och politiska ansträngningar för att öka kvinnors deltagande i beslutsfattande på alla nivåer och säkerställa att kvinnor alltid deltar i fredsförhandlingar och internationella konferenser om landets framtid.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesministern:

Kommer utrikesministern och regeringen att ta initiativ för att få till stånd en internationell överenskommelse om att kvinnor alltid ska delta i förhandlingar och konferenser om Afghanistans framtid?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:634 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 22 augusti

Svar på fråga

2012/13:634 Kvinnors deltagande i förhandlingar om Afghanistans framtid

Utrikesminister Carl Bildt

Carin Runeson har frågat mig om jag och regeringen kommer att ta initiativ för att få till stånd en internationell överenskommelse om att kvinnor alltid ska delta i förhandlingar och konferenser om Afghanistans framtid.

Carin Runeson uppmärksammar en viktig fråga, inte minst i ljuset av den pågående freds- och försoningsprocessen. Kvinnors lika rättigheter är en självklarhet och det är av central betydelse att fredsuppgörelsen baseras på den afghanska konstitutionen och på respekten för mänskliga rättigheter.

Kvinnors rättigheter är och förblir ett prioriterat område i Sveriges utvecklingssamarbete med Afghanistan. Detta framgår av proposition 2012/13:41, som redogör för utvecklingssamarbetets tentativa inriktning för perioden 2015–2024. Ett mål för detta arbete är kvinnors aktiva deltagande i det civila samhället och i fredsprocessen. En viktig förutsättning för att integrera kvinnor i samhället är läs- och skrivkunnighet. Därför fokuseras en stor del av Sveriges utvecklingsstöd på primärutbildning för flickor.

Det internationella samfundet har i enlighet med Tokyo Mutual Accountability Framework, som antogs i Tokyo 2012, långsiktigt åtagit sig att fortsätta stödja Afghanistan på det civila området under 2015–2024. Samtidigt har Afghanistan åtagit sig att leva upp till tidigare åtaganden och målsättningar för samhällsutveckling, varav ett är just kvinnors deltagande i samhällslivet. Genom detta ömsesidiga åtagande har det internationella samfundet möjlighet att ställa tydliga krav på Afghanistan när det gäller utvecklingen av bland annat kvinnors åtnjutande av sina mänskliga rättigheter.

I samband med att FN:s säkerhetsråd nyligen antog en resolution om förlängning av Unamas mandat tog Sverige initiativ till att stärka referenserna till kvinnors rättigheter. Sverige tar kontinuerligt upp frågan om kvinnors rättigheter med afghanska motparter, inklusive genom vår ambassad i Kabul och vårt sektionskontor i Mazar-e Sharif, som också samverkar nära med EU:s representanter i Kabul. Sverige har tagit initiativ till det långsiktiga avtal för samarbete och utveckling mellan EU och Afghanistan som nu förhandlas, där jämställdhet och mänskliga rättigheter betonas.

Arbetet med att främja kvinnors deltagande i det afghanska samhället på samtliga nivåer är en långsiktig process. Endast genom ett ökat afghanskt ägarskap och ansvarstagande kan en långsiktigt hållbar utveckling uppnås. Sverige arbetar för att främja en fredlig och demokratisk utveckling där mänskliga rättigheter respekteras till fullo.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.