Till innehåll på sidan

Kvinnor med allvarligt självskadebeteende

Skriftlig fråga 2010/11:649 av Adolfsson Elgestam, Carina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-08-11
Anmäld
2011-08-25
Besvarad
2011-08-25
Svar anmält
2011-09-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 augusti

Fråga

2010/11:649 Kvinnor med allvarligt självskadebeteende

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

I dag finns det endast en regionklinik i Sverige som tar emot och jobbar med kvinnor och unga tjejer med allvarligt självskadebeteende. Trycket på regionkliniken i Växjö blir därför hårt, och efterfrågan av platser ökar och vårdkön har mer än fördubblats det senaste året. I en intervju i Smålandsnytt den 8 augusti 2011 säger verksamhetschefen följande: ”Läget är problematiskt för den här patientkategorin. Kön växer, vi har fullt vilket gör att patienterna måste vänta länge på att få vård.”

Att skära sig själv eller utföra cutting, vilket är det internationella begreppet bland ungdomar, har blivit alltmer uppmärksammat både i medier och på internet. Mot bakgrund av att det är ett högt antal självskadande flickor och kvinnor så måste detta tas på allvar. Vi måste få fram kunskap om varför de mår så dåligt. Att se problemet utifrån flera perspektiv kan vara en väg att finna bättre rehabilitering men också att jobba förebyggande. Det handlar om såväl individperspektiv som att se det utifrån det samhälleliga.

Problematiken och den långa vårdkön gör att det kan behövas ett nationellt perspektiv, till exempel ett nationellt centrum någonstans i landet för kvinnor med svår självskadeproblematik.

Avser ministern att ta något initiativ för att köerna på regionkliniken i Växjö ska minska vad gäller kvinnor med allvarligt självskadebeteende och är ministern beredd att införa ett nationellt centrum för kvinnor med allvarligt självskadebeteende?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:649 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 25 augusti

Svar på fråga

2010/11:649 Kvinnor med allvarligt självskadebeteende

Socialminister Göran Hägglund

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig om jag avser att ta något initiativ för att köerna på regionkliniken i Växjö ska minska vad gäller kvinnor med allvarligt självskadebeteende och om jag är beredd att införa ett nationellt centrum för kvinnor med allvarligt självskadebeteende.

Personer med allvarligt självskadebeteende, oavsett om de är kvinnor eller män, barn eller vuxna, ska naturligtvis få den hjälp och den vård som de behöver. Det är mycket olyckligt om deras behov inte kan tillgodoses på ett så bra sätt som möjligt.

Psykiatrin är ett av regeringens mest prioriterade områden. Regeringen har därför de senaste åren avsatt ca 900 miljoner kronor per år för att genom strategiska och långsiktiga satsningar åstadkomma varaktiga förbättringar. Det handlar bland annat om att höja kvaliteten i heldygnsvården och att öka tillgängligheten till vård och behandling, särskilt i den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Flera satsningar görs för att öka kunskap och kompetens. För att kunna hjälpa barn och ungdomar med psykisk ohälsa tidigt och mer effektivt görs en särskild satsning för att stärka första linjens vård och omsorg för barn och ungdomar. Regeringens avsikt är att satsningen på psykiatrin ska fortsätta även de kommande åren.

För att öka kunskapen om barns och ungdomars psykiska hälsa har också några av de statliga vetenskapsråden beslutat om ett gemensamt sexårigt forskningsprogram och utlyser från och med 2012 årligen 50 miljoner kronor per år för forskning inom detta område.

Det är landstingens ansvar att erbjuda medborgarna en god hälso- och sjukvård. Den som har det största behovet ska ges företräde till vården.

Jag förutsätter att landstingen tar sitt ansvar även när det gäller denna målgrupp och jag utgår ifrån att de satsningar som görs på nationell nivå också kommer att bidra till förbättringar även inom detta område.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.