Kvaliteten i yrkesprogrammen

Skriftlig fråga 2010/11:234 av Stenberg, Maria (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-01-19
Anmäld
2011-01-20
Besvarad
2011-01-26
Svar anmält
2011-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga

2010/11:234 Kvaliteten i yrkesprogrammen

av Maria Stenberg (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Skolinspektionen har nyligen granskat ett antal gymnasieskolor som erbjuder yrkesprogram. Granskningen avser kvaliteten i yrkesprogrammen och i lärlingsutbildningarna samt skolans förmåga att erbjuda en fullgod utbildning för elever som väljer dessa program.

Granskningen visar allvarliga brister i utbildningen på samtliga skolor, framför allt i den del som sker på arbetsplatsen. På vissa skolor har lärarna ingen som helst kontakt med eleverna eller med deras handledare på arbetsplatsen. Av den anledningen blir betygsättningen både godtycklig och felaktig. Denna typ av utbildning förutsätter gott samarbete mellan skolan och arbetsplatsen, men verkar saknas i de flesta undersökta fallen.

Ansvaret för bristerna faller tungt på skolan som anordnar utbildningarna, men lika stort ansvar har företagen som åtar sig att genomföra utbildningen.

I höst startar den nya gymnasieskolan med större plats för yrkesutbildning och permanentning av lärlingsutbildningen. När nu regeringen väljer att utforma gymnasieskolans utbildningssystem olika, så ökar riskerna att vissa elever får en sämre utbildning och därmed en sämre start i livet. Större krav på kvaliteten och uppföljningen i yrkesutbildningarna behöver uppenbarligen ställas, både på utförande skolor och på de företag som önskar genomföra utbildningarna.

Vilka åtgärder ämnar utbildningsministern att vidta för att försäkra elever som går på ett yrkesprogram eller en lärlingsutbildning, en fullgod utbildning som gör dem redo för det kommande yrket?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:234 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 26 januari

Svar på fråga

2010/11:234 Kvaliteten i yrkesprogrammen

Utbildningsminister Jan Björklund

Maria Stenberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att försäkra elever, som går på ett yrkesprogram eller lärlingsutbildning, en fullgod utbildning som gör dem redo för det kommande yrket.

Ett av de centrala syftena med den nya gymnasieskolan som startar hösten 2011 är att elever som går ett yrkesprogram ska få en utbildning av hög kvalitet och därmed en bra start i yrkeslivet. Ansvaret för att utbildningen på yrkesprogrammen uppvisar hög kvalitet ligger som frågeställaren påpekar både hos den anordnande skolan och hos företagen som åtar sig att genomföra de arbetsplatsförlagda delarna (APL) av utbildningen.

För att säkerställa en hög kvalitet på yrkesutbildningarna har regeringen vidtagit en rad åtgärder. En av de viktigaste faktorerna för att kvaliteten på den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen ska kunna upprätthållas är att samarbetet mellan den anordnande skolan och arbetsplatsen fungerar väl. Därför har regeringen i den nya gymnasieförordningen infört en regel om att det för varje yrkesprogram ska finnas ett eller flera lokala programråd för samverkan mellan skola och arbetsliv. Detta för att ytterligare förstärka den viktiga samverkan mellan skolan som anordnar utbildningen och arbetsplatsen där den arbetsplatsförlagda delen genomförs.

Regeringen har vidare gett Statens skolverk i uppdrag att inrätta nationella programråd för varje yrkesprogram som bland annat kommer att ha till uppgift att analysera kvaliteten i det arbetsplatsförlagda lärandet. Skolverket har också fått i uppdrag att, efter samråd med Nationella lärlingskommittén och de nationella råden för yrkesprogrammen, föreslå insatser i syfte att stödja utvecklingen av gymnasial lärlingsutbildning av hög kvalitet och det arbetsplatsförlagda lärandet på all yrkesutbildning i gymnasieskolan. Detta uppdrag ska redovisas den 1 mars 2011. Regeringen har därutöver i regleringsbrevet för 2011 gett Statens skolinspektion i uppdrag att redovisa hur myndigheten granskar yrkesutbildningen i gymnasieskolan, såväl den skolförlagda som den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen.

De nya ämnesplanerna som kommer att tillämpas i den nya gymnasieskolan innehåller kurser där ett centralt innehåll och tydligare kunskapskrav anges.

På så vis underlättas dialogen mellan lärare och handledare då det förväntas bli lättare för den ansvarige läraren att förmedla vad som bör ingå i de arbetsplatsförlagda delarna av undervisningen och vad som krävs för de olika betygen.

Med dessa åtgärder är det regeringens uppfattning att elever som går på ett yrkesprogram kommer att få en fullgod utbildning som gör dem redo för det kommande yrket och vi fortsätter naturligtvis att följa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.