Krisen inom naturvetenskap och matematik

Skriftlig fråga 2013/14:330 av Persson, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-20
Anmäld
2014-01-21
Besvarad
2014-01-28
Svar anmält
2014-01-29
Besvarad
2014-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 januari

Fråga

2013/14:330 Krisen inom naturvetenskap och matematik

av Peter Persson (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

I ett upprop i landets största morgontidning nyligen tar ett antal företrädare för Kungliga Vetenskapsakademien upp en aspekt på den svenska krisen inom naturvetenskap och matematik. Forskarsamhället påtalar den svaga rekryteringen av lärare inom matematik, naturvetenskap och teknik samt ser med bestörtning att det hösten 2013 fanns mycket få förstahandssökande till landets lärarutbildningar för grundskolans högstadium i dessa ämnen. I ämnet kemi var det tolv sökande, i teknik 16 och i fysik 20. Våren 2014 finns det till biologi tre och till matematik 24 förstahandssökande till lärare i grundskolans högstadium. Antalet förstahandssökande är inte avgörande för hur många som kommer att läsa programmen men ger en god bild av utbildningarnas attraktivitet. I flera ämnen är det så få sökande att det inte kommer att ges några kurser, nämligen kemi, teknik och fysik, och därtill varken i franska eller i tyska, skriver uppropets undertecknare. De fortsätter: Tillsammans med de andra problem som redan finns för dessa ämnen framstår situationen som i det närmaste katastrofal. Omfattande åtgärder måste till för att Sverige ska kunna leva vidare som en kunskapsnation med kompetens för teknisk och industriell utveckling och naturvetenskapligt grundad samhällsbyggnad.

Lärarnas Riksförbund befarar att kemi, fysik och teknik kommer att utrotas från den svenska skolan om inte krafttag tas nu, inte minst eftersom omfattande pensionsavgångar väntar. Dessa ämnen ger inte bara nödvändiga redskap åt våra framtida ingenjörer och forskare. De är också en viktig del av vårt kulturarv och centrala för att förstå den moderna världsbilden.

Jag har följande fråga:

Genom vilka åtgärder och initiativ vill ministern stärka naturvetenskap, matematik och teknik i den svenska skolan?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:330 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 28 januari

Svar på fråga

2013/14:330 Krisen inom naturvetenskap och matematik

Utbildningsminister Jan Björklund

Peter Persson har frågat mig genom vilka åtgärder och initiativ jag vill stärka naturvetenskap, matematik och teknik i den svenska skolan.

Att det finns lärare med djup ämnes- och ämnesdidaktisk kompetens är viktigt för att höja kvaliteten i svensk skola. Det är därför angeläget att lärarförsörjningen kan tryggas så att alla elever får sin undervisning av behöriga lärare. Rekryteringsläget är dock problematiskt särskilt när det gäller naturorienterande ämnen och teknik.

Lärarutbildningen har nyligen reformerats och de nya utbildningarna startade höstterminen 2011. Efter reformen har intresset för att söka till lärarutbildningarna ökat. Intresset för och behovet av lärare varierar dock mellan olika ämnen och ämnesområden.

Den sammanhållna ämneslärarutbildningen är endast en av de vägar som leder till att bli behörig ämneslärare. En annan väg är den kompletterande pedagogiska utbildningen inom vilken personer med tillräckliga ämneskunskaper inom minst ett undervisningsämne har möjlighet att bli behöriga ämneslärare efter tre terminers studier. De senaste åren innan de nya lärarexamina infördes hade cirka en tredjedel av de som erhållit en lärarexamen gått en motsvarande väg.

Regeringens satsning Lärarlyftet bidrar också till att öka antalet behöriga lärare. Inom Lärarlyftet finns det möjlighet för lärare med en lärarexamen att bli behöriga i samtliga ämnen de undervisar i. Även uppdraget till ett antal lärosäten att genomföra vidareutbildning av yrkesverksamma lärare som saknar en lärarexamen bidrar till att öka antalet behöriga lärare. Regeringens insatser för att höja lärarnas status, till exempel genom satsningen på karriärvägar för lärare samt införandet av lärarlegitimation, kommer med all sannolikhet bidra till att intresset för läraryrket ökar.

För att öka kunskaperna inom och intresset för matematik, naturvetenskap och teknik har regeringen genomfört ett flertal riktade insatser, bland annat det så kallade Matematiklyftet, NT-satsningen och fler nationella prov. Det ökade meritvärdet för bland annat matematik som införts har gjort att fler gymnasieelever har valt att studera mer avancerade kurser i ämnet.

I departementspromemorian Karriärvägar m.m. i fråga om lärare i skolväsendet (U2012/4904/S) presenteras förslag till en särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med examen på forskarnivå som har varit verksamma som lärare på ett universitet eller en högskola eller i skolväsendet. Den särskilda kompletterande utbildningen om sammanlagt en termins studier bör leda till ämneslärarexamen. Förslaget i promemorian bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Sammanfattningsvis har en rad insatser genomförts eller är under genomförande för att stärka naturvetenskap, matematik och teknik i den svenska skolan. Regeringen följer frågan noggrant och ytterligare åtgärder kommer att övervägas om det behövs.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.