Krav på bistånd till Somalia

Skriftlig fråga 2015/16:1305 av Birgitta Ohlsson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-05-31
Överlämnad
2016-05-31
Anmäld
2016-06-07
Sista svarsdatum
2016-06-08
Svarsdatum
2016-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Mitt på Afrikas horn ligger Somaliland, som fram till 1960 var ett brittiskt protektorat, Brittiska Somaliland, då landet blev en självständig stat erkänd av över trettiotalet länder, däribland USA och Storbritannien. Sedan gick landet upp i den nya staten Somalia. Krig bröt ut och stora flyktingvågor skapades efter massiva bombanfall mot Somaliland från regimen i Mogadishu. Somaliland förklarade sig självständigt från Somalia 1991 och sedan dess har flera val hållits som berömts av internationella valobservatörer på plats. Somaliland är i dag ännu inte erkänt av omvärlden men har genomfört flera godkända val, har en president, ministrar, olika politiska partier, pass, parlament och valuta.

Denna goda demokratiska utveckling måste stödjas i en del av Afrika som annars kantas av oro, terrorism, diktatur och fattigdom, och det är av yttersta vikt att regimen i Mogadishu inte tillåts stå i vägen. Sverige är en stor biståndsgivare till Somalia. Ett sätt för Sverige att trycka på för att Somalilands demokratiska framgångar inte ska saboteras av den somaliska regeringen är att använda biståndspolitiken.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder från svenskt håll för att genom biståndet sätta press på Somalia att respektera Somalilands demokratiska framgångar?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1305 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1305 av Birgitta Ohlsson (L) Krav på bistånd till Somalia

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder för att genom biståndet sätta press på Somalia att respektera Somalilands demokratiska framgångar.

Regeringen beslutar genom strategier för utvecklingssamarbete om inriktningen för det svenska biståndet. Utifrån dessa avgör Sida hur biståndet ska kanaliseras. Sverige har mer än fördubblat sitt bistånd till Somalia de senaste åren. Fokus ligger på demokrati och MR, mänsklig säkerhet och försörjning, samt hälsa och jämställdhet.

Det svenska biståndet kommer genom strategin även Somaliland till del. Sverige stödjer också dialogen mellan den federala regeringen och Somaliland, liksom den fredsprocess som pågår mellan regionerna Somaliland och Puntland. På demokratiområdet kan särskilt nämnas Sveriges stöd till att etablera röstlängd i Somaliland inför de kommande valen. Sverige stödjer även civilsamhället i Somaliland genom att utveckla kontakt och samarbete mellan svensk-somaliska föreningar och föreningar inom bl.a. demokratisering, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Detta samarbete stöds via Forum Syd, som har ett kontor i Hargeisa i Somaliland. Svensk ambassadpersonal besöker Hargeisa regelbundet.

Stockholm den 13 juni 2016

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.