Kontroll av fosterhemsfamiljer

Skriftlig fråga 2005/06:1154 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-08
Anmäld
2006-03-08
Besvarad
2006-03-15
Svar anmält
2006-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga 2005/06:1154 av Maria Larsson (kd) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Kontroll av fosterhemsfamiljer

Frivilligorganisationen Stulen Barndom har via möten, öppna brev och en nyligen lanserad hemsida försökt påtala brister inom socialtjänsten vilka rör barn som blivit fosterhemsplacerade. Dess medlemmar vittnar om fruktansvärda övergrepp som sträcker sig från 1940-talet fram till och med i dag. Personliga vittnesbörd talar om våldtäkter, sexuella utnyttjanden, misshandel och regelrätt tvångsarbete. En av medlemmarna skriver på hemsidan om erfarenheter där offren för övergreppen i dag är sjukskrivna, förtidspensionärer och patienter inom psyk- och missbruksvård.

De fosterfamiljer som väljer att upplåta sina hem för barn som farit illa är naturligtvis oumbärliga. De erbjuder trygghet och stabilitet åt små människor som blivit offer för alltifrån olyckliga omständigheter till missbruk, bristande omsorg och regelrätta övergrepp. För barn som kommer från så trasiga bakgrunder är det av oerhörd vikt att den nya familj de blir placerade i kan erbjuda ett pålitligt och långvarigt stöd samt mycket kärlek och tålamod.

Stulen Barndom vittnar dock om fall där dessa grundkriterier än i dag brister. En artonårig ung kvinna som organisationen har varit i kontakt med har under sin uppväxt flyttats mellan 57 olika institutioner!

Vad ämnar statsrådet göra för att kontrollen av fosterhemsfamiljer ska förbättras så att de barn som i dag placeras av socialtjänsten får ett bättre skydd?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1154 besvarad av

den 15 mars

Svar på fråga 2005/06:1154 om kontroll av fosterhemsfamiljer

Statsrådet Morgan Johansson

Maria Larsson har frågat mig vad jag ämnar göra för att kontrollen av fosterhemsfamiljer förbättras så att de barn som i dag placeras av socialtjänsten får ett bättre skydd.

Barn som placeras i familjehem ska, precis som Maria Larsson säger, få god vård i den nya familjen. När ett barn i en svår situation omhändertas tar samhället på sig ett stort ansvar. Att skapa kontinuitet och trygghet i vården är då synnerligen angeläget.

Sociala barn- och ungdomsvårdskommittén som lämnade sitt betänkande i oktober 2005 hade bland annat i uppdrag att analysera dygnsvården inom den sociala barn- och ungdomsvården och lämna förslag till förbättringar. Kommittén föreslog ett antal åtgärder för att höja kvaliteten på familjehemsvården. De handlar om initiativ som underlättar rekryteringen av familjehem, att socialnämnden ska ge familjehemsföräldrar som behöver det anpassad utbildning, att familjehemmen utreds och att de får den handledning de behöver under den tid uppdraget pågår. Kommittén föreslog också att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram lämpligt utbildningsmaterial, att verka för att det sprids till kommunerna och att utarbeta grundläggande kriterier för bedömning av familjehem. Kommitténs betänkande har remissbehandlats och bereds nu i Regeringskansliet.

Regeringen har gjort bedömningen att länsstyrelsernas tillsyn av socialtjänsten när det gäller barn och unga behöver kraftigt utökade resurser. Därför har länsstyrelserna, inom ramen för den arbetsmarknadspolitiska satsning som görs för 2006 och 2007 för att underlätta kommande generationsväxling, i regleringsbrevet för år 2006 fått ett särskilt uppdrag om tillsynen av den sociala barn- och ungdomsvården. I uppdraget ingår bland annat att granska kommunernas hantering av familjehemsärenden och familjehemsplaceringar, att granska dokumentation och handläggning av utredningar och se till att hanteringen är rättssäker samt att barn kommer till tals. Vidare ska länsstyrelserna påverka kommuner att aktivt planera för de resurser som behövs för att barn och unga ska få den vård, omsorg och tillsyn som de behöver. Uppdraget ska rapporteras senast den 1 april 2008.

En särskild utredare har i uppdrag att se över och överväga förändringar i organisationen av och ansvarfördelningen avseende den statliga tillsynen inom socialtjänstens område. I analysen ska utredaren bland annat utgå från att tillsynsansvaret ska stärkas och göras tydligare. Uppdraget ska redovisas den 1 juli 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.