kontroll av blivande gode män

Skriftlig fråga 2000/01:1107 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-04-25
Anmäld
2001-05-02
Besvarad
2001-05-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 april

Fråga 2000/01:1107

av Anita Sidén (m) till justitieminister Thomas Bodström om kontroll av blivande gode män

Hösten 1999 förändrades lagstiftningen så att möjligheterna att få utdrag ur belastningsregistret minskade. Syftet var att skydda den personliga integriteten så att arbetsgivare inte skulle kunna utnyttja registret för att kontrollera potentiella anställda.

En av effekterna av denna lagändring fick bli att överförmyndarnas kontroll av gode män och deras bakgrund försvårades.

Att som god man ansvara för en människas enskilda egendom är ett förtroendeuppdrag av stor vikt. Det är därför utomordentligt viktigt att en nödvändig lämplighetskontroll kan utföras på dessa människors vandel.

I dag framgår det inte alls i de registerutdrag som kan erhållas huruvida en person förekommer i belastningsregistret. Följden av det är att kriminella personer kan komma att utses till gode män, med allvarliga konsekvenser för de enskilda människor som har en god man. Det riskerar också att förtroendet för hela godmansinstitutet undergrävs.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet vidta för att en heltäckande vandelsprövning av gode män kan genomföras?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1107 besvarad av

den 8 maj

Svar på fråga 2000/01:1107 om kontroll av blivande gode män

Justitieminister Thomas Bodström

Anita Sidén har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att en heltäckande vandelsprövning av gode män ska kunna genomföras.

Det är en angelägen fråga Anita Sidén tar upp. Det är viktigt att en tilltänkt god man eller förvaltare blir föremål för en noggrann kontroll innan han eller hon förordnas.

Den som förordnas till god man eller förvaltare ska vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig för uppdraget. Vilka krav som ställs och vilken kontroll som görs beror på det huvudsakliga syftet med förordnandet. När förordnandet tar sikte på den ekonomiska förvaltningen har det hittills varit vanligt att personen själv ombetts inhämta ett utdrag ur belastningsregistret och ge in det till överförmyndaren. Som Anita Sidén är inne på är det emellertid i dag svårt för överförmyndaren att med säkerhet kunna bedöma om uppgifter finns antecknade i belastningsregistret eller inte. Tidigare fick den enskilde alltid ut ett registerutdrag som han eller hon kunde lämna till överförmyndaren. I dag får den enskilde ut ett registerutdrag endast om det finns uppgifter antecknade i belastningsregistret.

Problemet har uppmärksammats inom Justitiedepartementet. En framställning från Stockholms överförmyndarnämnd om att överförmyndare ska få rätt att själva inhämta utdrag ur belastningsregistret har remissbehandlats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.