konflikten i Västsahara

Skriftlig fråga 2001/02:1434 av Zetterberg, andre vice talman Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-07-22
Besvarad
2002-08-13
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juli

Fråga 2001/02:1434

av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till utrikesminister Anna Lindh om konflikten i Västsahara

EU hade förhoppningar om att Marocko skulle göra en diskret reträtt från den obebodda klippön Perejil som den 11 juli då erövrades av tolv marockanska gendarmer. Spanien är den som gör anspråk på ön. Nu har Marocko i stället trappat upp konflikten i en kampanj som troligtvis görs för att minska Spaniens inflytande i Nordafrika. För mig är detta ytterligare ett bevis för den marockanska regeringens aggressiva expansionspolitik då de utan förvarning invaderade ön. När Spanien upphörde med kolonisationen av Västsahara var det Marocko som ockuperade landet. Sedan år 1991 finns en FN-deklaration om att Marocko ska medverka till en fredsplan för Västsahara. En plan som ska syfta till en folkomröstning och till självständighet. Nu har den marockanska regeringen under tio års tid motarbetat en lösning och fortsätter med aggressiva handlingar mot befolkningen i Västsahara. Mot bakgrund av den nya konflikten som nu seglat upp mellan Marocko och Spanien och där även EU är inblandad är min fråga:

Vad avser utrikesministern att ta för initiativ så att konflikten i Västsahara aktualiseras och en fredsplan upprättas?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1434 besvarad av

den 13 augusti

Svar på fråga 2001/02:1434 om konflikten i Västsahara

Utrikesminister Anna Lindh

Eva Zetterberg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta så att konflikten i Västsahara aktualiseras och en fredsplan upprättas. Mot bakgrund av den centrala roll som FN har när det gäller konflikten i Västsahara anser jag att Sverige bäst kan verka för fred i området genom fortsatt orubbat stöd för FN:s ansträngningar. FN:s säkerhetsråd antog enhälligt den 30 juli 2002 resolution 1429 om Västsahara och uttryckte därmed sitt fortsatta engagemang och sin vilja till förnyade ansträngningar för att nå en snar och varaktig lösning på den segdragna konflikten i västra Sahara. Genom resolutionen erhåller generalsekreterarens personliga sändebud James Baker ett nytt mandat på sex månader för att finna en politisk lösning på konflikten. Säkerhetsrådet ger också uttryck för en beredskap att beakta förslag till självbestämmande som generalsekreteraren eller det personliga sändebudet kan komma att föreslå. I resolutionen betonas även att FN:s fredsplan har fortsatt giltighet. Sverige fortsätter att stödja FN:s fredsplan för Västsahara, liksom alternativa vägar att nå en politisk lösning, förutsatt att dessa har parternas stöd och baserar sig på såväl folkrätten som folkens rätt till självbestämmande.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.