Till innehåll på sidan

Kompensation till yrkesfisket till följd av coronapandemin

Skriftlig fråga 2019/20:1470 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-01
Överlämnad
2020-06-02
Anmäld
2020-06-03
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Ministerrådet beslutade den 22 april att stötta yrkesfisket till följd av att coronapandemin har gjort att efterfrågan på fisk och skaldjur har minskat. Detta har medfört kraftigt försämrade priser, vilket har lett till att flera nu avstår från att fiska.

För att stötta fiskarna beslutade EU därför att medlemsstaterna kan ge stöd till stillaliggande fiskefartyg. Stödet skulle till 75 procent finansieras av EU medan medlemsstaterna skulle stå för resten. En förutsättning för detta är dock att det faktiskt avsätts nationella medel. Detta har redan skett i många medlemsstater, och i vår närhet är även Danmark och Finland på gång. Men Sverige tvekar, trots att vår fiskeminister faktiskt röstade för förslaget i ministerrådet.

Om inget händer snart innebär det att regeringen är med och betalar ersättning till andra länders fiskare, samtidigt som det svenska fisket inte får någonting. Regeringen är ofta mån om att i ord framhålla fiskets betydelse, men när det kommer till kritan backar man.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer statsrådet att möta den nationella medfinansiering som EU-beslutet kräver för att stötta yrkesfiskare som har drabbats av coronapandemin, och om inte, vilka är skälen för att avstå?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1470 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/

0

1

535

/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1470 av Betty Malmberg (M) Kompensation till yrkesfisket till följd av coronapandemin

Betty Malmberg har frågat mig om jag kommer att möta den nationella medfinansiering som EU-beslutet kräver för att stötta yrkesfiskare som har drabbats av coronapandemin, och om inte, vilka är skälen för att avstå.

Jag delar Betty Malmbergs bild av att covid-19-utbrottet slår hårt mot delar av det svenska yrkesfisket och att det är angeläget att det finns ändamålsenliga lösningar som kan hjälpa dessa företag genom krisen.

Yrkesfisket har bland annat en viktig roll när det gäller att bidra till livsmedelsförsörjningen i Sverige och dess överlevnad är en prioriterad fråga för mig.

Regeringen och samarbetspartierna har tagit fram en rad olika stöd till företag som drabbas särskilt av denna kris och genom en kontinuerlig dialog med fiskerinäringen utvärderar vi hur dessa insatser har mött näringens behov hittills.

Den 25 april trädde Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/560 av den 23 april 2020 om ändring av förordningarna (EU) nr 508/2014 och (EU) nr 1379/2013 vad gäller särskilda åtgärder för att lindra effekterna av covid-19-utbrottet inom fiskeri- och vattenbrukssektorn i kraft. Ändringarna möjliggör bland annat för stöd till fiskare som tillfälligt behöver upphöra med sin verksamhet med anledning av covid-19-utbrottet. I Sverige ingår inte stöd för tillfälligt upphörande inom ramen för havs- och fiskeriprogrammet. Frågan bereds i Regeringskansliet. Jag kan därför inte föregå pågående arbete och uttala mig nu.

Stockholm den 10 juni 2020



Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.