Till innehåll på sidan

Kompensation för svenska torskfiskare i Östersjön

Skriftlig fråga 2019/20:538 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-12-03
Överlämnad
2019-12-04
Anmäld
2019-12-05
Svarsdatum
2019-12-11
Sista svarsdatum
2019-12-11
Besvarad
2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

År 1999 beslutade Sveriges riksdag att anta 15 så kallade miljökvalitetsmål (2005 beslutades om ett 16:e). Ett av målen lyder Hav i balans samt levande kust och skärgård. Ett liknande mål finns också i de globala Agenda 2030-målen som regeringen har ställt sig bakom. Det är mål 14 som berör hav och marina resurser, där det underliggande målet 14.b handlar om att: säkerställa tillträde för småskaliga icke-industriella fiskare till marina resurser och marknader. Svenska politiker har sålunda under decennier uttryckt starkt stöd för att främja det småskaliga och kustnära fisket och fiskerinäringen.

Det torskfiskestopp som EU proklamerade i juli i år har fått stora konsekvenser för många fiskare, som med 12 timmars varsel fick besked om att fisket skulle förbjudas vid en viss tidpunkt. Förvisso har regeringen sett till att kompensation ges, men sett ur näringsidkarens perspektiv måste nivån på densamma betraktas som otillräcklig. Flera fiskare har för mig redovisat beslut om ersättning på drygt 7 000 kronor för halvåret 2019, medan de fasta kostnaderna för stillaliggande fartyg uppgår till drygt 4 500 kronor i månaden.

Många uppskattar att det handlar om ett stöd för inkomstbortfall på i genomsnitt 1 500 kronor i månaden. Det kan naturligtvis inte avhjälpa vare sig de företagsekonomiska svårigheter eller konkurshot som föreligger. Än värre är det för de fiskare som påbörjade sin näringsverksamhet under 2018. De har inte kunnat motsvara de uppställda kriterierna för stöd, vilket gör att de inte får någon ersättning alls. Detta är ytterst oroväckande.

I ett svar på en tidigare fråga från undertecknad (2019/20:235) svarar landsbygdsministern att regeringskansliet nu analyserar konsekvenserna och följer frågan noggrant. Sedan dess har dock inget hänt. Att regeringen snarast agerar för högre nivå på kompensationen och snabbare beslut då det gäller 2020 års torskfiskestopp är enligt undertecknad av avgörande betydelse för att vi ska kunna rädda det småskaliga fisket med tillhörande fiskerinäring samt därmed leva upp till det mål 14.b (i Agenda 2030) som regeringen har beslutat om. I sitt tidigare svar på ovannämnda fråga avslutar landsbygdsministern med att uttala: För regeringen är det viktigt att man ska kunna bo och verka på landsbygd och i kustsamhällen i hela Sverige. Det är ett uttalande som förpliktar.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Kommer statsrådet att agera för att höja ersättningsnivån generellt samt för att även nystartade företag ska kunna omfattas av kompensationen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:538 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/03082/FJR

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:538 av Betty Malmberg (M)
Kompensation för svenska torskfiskare i Östersjön

Betty Malmberg har frågat mig om jag kommer att agera för att höja ersättningsnivån generellt samt för att även nystartade företag ska kunna omfattas av kompensationen.

Att fastställa kvoter på långsiktigt hållbara nivåer är en förutsättning för en livskraftig fiske- och beredningsnäring på lång sikt. Beslutet om fisket i Östersjön för 2020 innebär fortsatt ett mycket begränsat fiske. Detta kommer oundvikligen få negativa effekter för våra fiskerinäringar och kustsamhällen. Jag är medveten om att många befinner sig i en svår situation. Regeringen beslutade därför den 17 oktober om en stödförordning för kompensation för stillaliggande för att mildra effekterna av kommissionens beslut om nödåtgärder för östlig torsk under 2019.

I enlighet med EU:s regelverk kan dock stöd för stillaliggande endast beviljas under högst sex månader per fartyg under perioden 2014–2020 och stödet kan endast beviljas till fiskare som bedrivit fiske till havs under minst 120 dagar under de två senaste kalenderåren. EU:s regelverk om statsstöd sätter också begränsningar för ersättningsnivån.

Jag följer utvecklingen av det svenska yrkesfisket, särskilt det småskaliga och kustnära fisket. I sammanhanget är även myndigheternas samordning och helhetsperspektiv på problembilden viktigt.

I det lite mer långsiktiga perspektivet ingår arbetet med att utforma det svenska programmet för Europeiska havs- och fiskerifondens nästa programperiod, 2021–2027. I arbetet är berörda parter, bl.a. yrkesfiskets organisationer, involverade. Programmet kommer att vara ett av de viktigare finansiella verktygen för att hantera fiskerinäringens framtida utveckling.

Stockholm den 9 december 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.