Kommunala ordningsvakter

Skriftlig fråga 2017/18:1202 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-04-19
Överlämnad
2018-04-20
Anmäld
2018-04-24
Sista svarsdatum
2018-05-02
Svarsdatum
2018-05-03
Besvarad
2018-05-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Liberalerna har, som konsekvens av poliskrisen och de stora polisavhoppen, lagt fram ett antal förslag för att hantera den uppkomna situationen. Vår viktigaste åtgärd på kort och lång sikt är att stoppa polisavhoppen och locka tillbaka poliser som slutat. Men det krävs andra, parallella åtgärder.

Ett av våra förslag, som är fullt finansierat i vårt budgetalternativ, är en nationell satsning på 500 miljoner under en övergångsperiod för att medfinansiera minst 2 000 ordningsvakter. Dessa skulle kunna avlasta i det lokala trygghetsarbetet och biträda kommunerna och polisen i det brottsförebyggande arbetet men även i andra viktiga trygghetsskapande och bevakande åtgärder som kommunen eller polisen i dag inte klarar av att hantera.

När vi nu har fått ta del av regeringens och Socialdemokraternas budgetändring för 2018 återfinns inga nya förslag för att stötta kommunernas ekonomi så att de kan anlita ordningsvakter. Det vi ser är att kommunernas kostnader för trygghetsarbetet ökar markant, inte minst för att anlita väktare och ordningsvakter. Det är inte ovanligt att detta grundar sig på lokal polisbrist.

I min valkrets har kommunerna Fagersta och Köping varit beroende av ordningsvakter för att upprätthålla ordningen i kommunen, men vi ser också att dessa ordningsvakter snabbt kan dras in på grund av den kommunala ekonomin.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Kommer regeringen att vidta några åtgärder för att nationellt stötta kommunerna så att de kan anlita ordningsvakter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1202 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/02467

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1202 av Roger Haddad (L)
Kommunala ordningsvakter

Roger Haddad har frågat mig om regeringen kommer att vidta några åtgärder för att nationellt stötta kommunerna så att de kan anlita ordningsvakter.

Ordningsvakter utgör i dag ett komplement till polisen för ordningshållning på platser som omfattas av ordningsvaktsförordnanden. Ordningsvakter får förordnas att tjänstgöra exempelvis vid offentliga tillställningar, allmänna sammankomster, bad- och campingplatser samt lokaler där alkohol serveras. Det finns också möjlighet att under vissa förutsättningar förordna ordningsvakter att tjänstgöra i andra fall, om det finns ett särskilt behov och det är av väsentlig betydelse från allmän synpunkt.

Ordningsvakter kan dock inte ersätta poliser. Den enskilt viktigaste åtgärden för att på sikt öka tryggheten och minska brottsligheten är att säkerställa att Polismyndigheten har tillräckliga resurser. Regeringen är fast besluten att genomföra den expansion som aviserats så att Polismyndigheten kan öka med 10 000 anställda till 2024. Det är därför vi gör den största satsningen på polisverksamheten i modern tid.

En viktig del i den satsningen är att antalet poliser ska bli betydligt fler. De är för få idag. En starkt bidragande orsak till det är den låga ambition som den förra regeringen hade. Då var utbildningstakten alldeles för låg för att säkra personalförsörjningen. Vi har under vår mandatperiod fördubblat antalet som utbildas till polis. Nästa år, 2019, beräknas det gå ut 1 300 polisstudenter, vilket är det högsta antalet sedan 2010. Redan i år ser antalet poliser ut att öka och Polismyndigheten prognostiserar i sin redovisning om hur polisverksamheten ska stärkas och utvecklas att det vid utgången av 2018 ska finnas 20 100 poliser.

Stockholm den 3 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.