klientens ställning inom socialtjänsten

Skriftlig fråga 2000/01:74 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-10-17
Anmäld
2000-10-24
Besvarad
2000-10-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 oktober

Fråga 2000/01:74

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om klientens ställning inom socialtjänsten

Det finns en väl utvecklad lagstiftning för tillsyn för såväl sjukvårdspersonal som över verksamheter. Inom sjukvården kan staten, genom Socialstyrelsen, förelägga både offentliga och privata vårdgivare att vidta vissa åtgärder i syfte att tillgodose patientsäkerhetens krav. Om inte vårdgivaren följer föreläggandet kan Socialstyrelsen t.o.m. stänga verksamheter.

Inom socialtjänsten har länsstyrelsen som tillsynsmyndighet möjlighet att föreläggande alternativt att stänga vissa verksamheter. Yrkesinspektionen kan stänga viss verksamhet som anses farlig ur en arbetsmiljösynpunkt. Det existerar således instrument som skyddar personalen men inte medborgaren. Någon motsvarighet till sjukvårdens tillsyn över personalens handlande, som även innefattar olika disciplinära åtgärder, finns inte heller. Det är anmärkningsvärt inte minst med tanke på den utsatta situation som många av de som söker sig till socialtjänsten befinner sig i. För en förälder vars barn är inne i en depression och på väg in i ett missbruk är det viktigt att erhålla garantier för att barnet får hjälp i rätt tid. Den som behöver vård för sitt missbruk borde också kunna kräva information av experter på området om alternativa behandlingsmetoder.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Avser statsrådet vidta åtgärder så att klienter som söker hjälp hos socialtjänsten omfattas av samma typ av säkerhet och skydd som en patient inom sjukvården?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:74 besvarad av

den 25 oktober

Svar på fråga 2000/01:74 om klientens ställning inom socialtjänsten

Socialminister Lars Engqvist

Chatrine Pålsson har frågat om jag avser att vidta åtgärder så att klienter som söker hjälp hos socialtjänsten omfattas av samma typ av säkerhet och skydd som en patient inom sjukvården. Frågan gäller tillsynen över socialtjänsten.

Det är riktigt att lagstiftningen ser olika ut när det gäller tillsynen över hälso- och sjukvården respektive socialtjänsten. Den statliga tillsynen över hälso- och sjukvården är mer reglerad och ger tillsynsmyndigheten större befogenheter än tillsynen över socialtjänsten. Länsstyrelserna kan visserligen tillgripa olika åtgärder för att komma till rätta med missförhållanden inom hem för vård eller boende samt i enskilda verksamheter men motsvarande möjligheter finns inte när det gäller kommunens övriga socialtjänstverksamhet.

En effektiv och slagkraftig tillsyn är viktig för att bevaka den enskildes rättssäkerhet och lagligheten i socialtjänstens verksamheter men också för att uppnå en likvärdig verksamhet över hela landet. Socialtjänstutredningen har haft i uppdrag att se över en rad frågor som rör socialtjänstlagen och socialtjänstens uppgifter. Uppdraget gällde bl.a. att lämna förslag för att förbättra tillsynen. Utredningen har föreslagit att tillsynsmyndigheterna ges ökade befogenheter motsvarande vad som gäller för hälso- och sjukvården. Frågan bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Det är också angeläget att socialtjänstens insatser i större utsträckning kan baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. För att på ett mer systematiskt sätt nå en god kunskap om verksamheten och dess effekter för enskilda har Socialstyrelsen regeringens uppdrag att utforma ett förslag till program för nationellt stöd till kunskapsutvecklingen inom socialtjänsten. Förslaget kommer att överlämnas till Socialdepartementet den 15 november 2000.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.