kiropraktor- och naprapatutbildning

Skriftlig fråga 1998/99:651 av Papadopoulos, Nikos (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-05-25
Anmäld
1999-06-01
Besvarad
1999-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:651 av Nikos Papadopoulos (s) till utbildningsministern om kiropraktor- och naprapatutbildning

den 25 maj

 

Naprapater och kiropraktorer har under senare år blivit alltmer efterfrågade, inte minst inom idrottsvärlden. I dag finns det studenter som studerar dessa ämnen i Sverige.

Själv har jag vid ett flertal tillfällen talat med invandrarstudenter som utbildar sig till naprapater. De har vittnat om vilka problem de har att få studiemedel. Många känner sig orättvist behandlade. Invandrarungdomarna har beskrivit sina förutsättningar att studera som mycket begränsade då de inte kan finansiera sina studier. Utan studiemedel så måste de låna av sina föräldrar eller så utelämnas de till någon banks godtycke.

Relevant utbildning finns endast på ett fåtal platser i världen, bl.a. i Stockholm.

Vad jag förstår så är det mycket svårt att få studiemedel för de studenter som vill utbilda sig i Sverige till att bli legitimerade naprapater eller kiropraktorer.

De studenter som väljer att studera till naprapat i Chicago eller till kiropraktor i England eller Danmark har däremot möjlighet att få svenskt studiestöd.

Med anledning av detta vill jag fråga:

 

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta för att göra det möjligt att studera till naprapat och kiropraktor med svenskt studiemedel?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:651 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:651 om kiropraktor- och naprapatutbildning
    Utbildningsminister Thomas Östros

den 2 juni

 

Nikos Papadopoulos har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att göra det möjligt för dem som studerar till naprapat och kiropraktor att få studiemedel.

Yrkeskategorierna kiropraktorer och naprapater omfattas numera av bestämmelser om legitimation. Utbildningarna bedrivs i Sverige av de privata utbildningsanordnarna Naprapathögskolan och Stiftelsen Skandinaviska Chiropraktor Skolan.

Högskoleverket har, på uppdrag av regeringen, utrett om utbildning till kiropraktor och naprapat skulle kunna inordnas i den statliga högskolans verksamhet. Högskoleverket lämnade sin rapport i mars 1998. Verkets bedömning är att det ännu inte är möjligt att inordna hela utbildningarna till kiropraktor och naprapat i den statliga högskolan.

Regeringen beslutade i december 1998 att Naprapathögskolan och Stiftelsen Skandinaviska Chiropraktor Skolan skall stå under Högskoleverkets tillsyn t.o.m. utgången av december månad 2001. Skälen för regeringens beslut var att det är nödvändigt att staten har tillsyn över sådan utbildning, som enligt lag leder till legitimation.

Studiestödsreglerna är i dag utformade så att regeringen beslutar om vid vilka läroanstalter och utbildningar som studerande kan få studiestöd. Studerande vid statliga universitet och högskolor har rätt till studiestöd men även studerande vid utbildningar som bedrivs av enskilda utbildninganordnare kan under vissa förutsättningar bli berättigade till studiestöd. En förutsättning är att undervisningen i fråga uppfyller de kvalitetskrav som ställs för utbildningsnivån. Prövning om studiestöd skall ges görs bl.a. också mot bakgrund av utbildningens angelägenhet och de finansiella resurserna. Studerande vid de utbildningar som avses i frågan har inte rätt till studiemedel eftersom dessa förutsättningar inte föreligger. Regeringen har i 1999 års ekonomiska vårproposition (prop 1998/99:100) aviserat en studiestödsproposition. Regeringen avser att i denna proposition bl.a. ta upp hanteringsordningen för studiestödsfrågor vad gäller utbildningar utanför det offentliga utbildningsväsendet och lämna förslag till beslutsordning för studiestöd.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.