Till innehåll på sidan

kemikaliedirektivet och djurförsök

Skriftlig fråga 2003/04:1374 av de Pourbaix -Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-06-23
Besvarad
2004-07-01
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga 2003/04:1374

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till miljöminister Lena Sommestad om kemikaliedirektivet och djurförsök

EU:s nya kemikaliedirektiv innebär, om det godkänns, bland annat en kraftig ökning av antalet djurförsök. Direktivet går ut på att öka kontrollen av de ca 30 000 olika kemikalier som den europeiska industrin använder. Detta kan leda till en ökning med 20 miljoner fler djurförsök per år.

Det är viktigt att alternativa försöksmetoder används och att den nya lagen förmår företag att dela med sig av sina testresultat. Syftet med detta är att antalet djurförsök ska minska och inte öka.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att inom EU få gehör för att alternativ till djurförsök ska uppmuntras när det gäller kemikalietester?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1374 besvarad av

den 1 juli

Svar på fråga 2003/04:1374 om kemikaliedirektivet och djurförsök

Miljöminister Lena Sommestad

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att inom EU få gehör för att alternativ till djurförsök ska uppmuntras när det gäller kemikalietester.

Först vill jag framhålla att arbetet med EU:s nya kemikalielagstiftning, REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) för närvarande är en av de viktigaste och högst prioriterade frågorna inom miljöområdet. Sverige har välkomnat EG-kommissionens förslag, samtidigt som vi ser behov av utveckling och förbättringar inom flera områden. Det fortsatta arbetet med REACH kommer att få stor betydelse för möjligheterna att uppfylla miljökvalitetsmålet om en giftfri miljö.

I dag finns över 30 000 kemikalier på marknaden inom EU och för merparten av dessa saknas kunskap och information om deras hälso- och miljöegenskaper. REACH kommer bland annat att innebära att krav ställs på företagen att ta fram sådan information. Användningen av djurförsök vid testningen av kemikalierna är i det sammanhanget ett problem och en av de stora frågorna i förhandlingarna om förslaget.

En av mina målsättningar i arbetet med REACH är att minska antalet djurtester och ersätta dem med alternativa metoder. Jag kommer också att driva frågan om att i lagtexten ställa krav på att alternativa metoder används när sådana finns tillgängliga och bedöms kunna fungera tillfredsställande.

I REACH-förslaget finns dessutom flera mycket bra åtgärder för att minska antalet upprepade djurtester. Bland annat införs en förregistrering som innebär att företagen ska meddela vilka testdata och andra uppgifter de har. Informationen samlas sedan i en databas som är tillgänglig för alla som registrerat ett ämne. Företagen uppmanas också att bilda konsortium när de ansöker om registrering och därmed dela de data som finns tillgängliga i databasen @ allt för att inte fler företag ska djurtesta samma ämne. REACH kommer troligen också att medföra ett ökat intresse för att utveckla och tillämpa nya testmetoder som kan bidra till att minska antalet djurförsök.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.