Kattansvarsutredning

Skriftlig fråga 2007/08:183 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-30
Anmäld
2007-10-30
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 oktober

Fråga

2007/08:183 Kattansvarsutredning

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Kattens status är generellt sett mycket låg i vårt samhälle. Det finns inga krav på obligatorisk identitetsmärkning av katter. Lagstiftningsmässigt så berörs katter bland annat i djurskyddslagen, tillsynslagen och hittegodslagen. Trots detta har katten en mycket otydlig juridisk status.

Det råder stor osäkerhet om vad som gäller hemlösa och övergivna katter och handläggningen varierar därför kraftigt såväl inom som mellan myndigheterna. Förutom att de hemlösa katterna är ett djurskyddsproblem innebär hanteringen också ett stort slöseri med kompetens, tid och ekonomiska resurser hos både myndigheter och ideella organisationer.

Avser jordbruksministern att vidta åtgärder för att skapa klarhet kring ägaransvar och obligatorisk märkning av katter?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:183 besvarad av Jordbruksminister Eskil Erlandsson

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:183 Kattansvarsutredning

Jordbruksminister Eskil Erlandsson

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att skapa klarhet kring ägaransvar och obligatorisk märkning av katter.

Frågan om obligatorisk märkning och registrering var under övervägande av regeringen så sent som i juni 2007 i samband med att proposition 2006/07:126 Tillsyn över hundar och katter överlämnades till riksdagen. Regeringen uttalade då att det för närvarande inte föreligger tillräckligt starka skäl för att införa bestämmelser om märkning och registrering av katter. Jag gör i dag inte någon annan bedömning av frågan än vad regeringen gjorde i somras.

Som frågeställaren nämner i sin fråga finns det i dag ett antal bestämmelser som reglerar katthållning. Dels bestämmelser som tar sikte på att skydda djur mot skador och onödigt lidande, dels sådana som avser att skydda omgivningen från problem och hälsomässiga olägenheter som kan orsakas av djur. Därutöver finns även bestämmelser om bortsprungna eller borttappade djur. Lagstiftningen innehåller också möjligheter att ingripa mot personer som bryter mot bestämmelserna, till exempel genom förelägganden eller straffsanktioner.

Vilka bestämmelser som ska tillämpas och av vilken myndighet beror på den situation som för tillfället är för handen. Att bestämmelser i flera olika lagar är tillämpliga är inte något unikt. Olika problem kräver olika lösningar och olika myndigheter har olika ansvarsområden. Jag hyser förtroende för att myndigheterna kan bedöma när och med vilka åtgärder man ska ingripa och har för närvarande inte för avsikt att föreslå några ytterligare åtgärder på området. Jag avser dock att fortsätta att följa frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.