Till innehåll på sidan

kapitaltillskott till SJ och EU:s statsstödsregler

Skriftlig fråga 2002/03:849 av Odell, Mats (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-28
Anmäld
2003-04-28
Besvarad
2003-05-07
Svar anmält
2003-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 april

Fråga 2002/03:849

av Mats Odell (kd) till näringsminister Leif Pagrotsky om kapitaltillskott till SJ och EU:s statsstödsregler

Regeringen har i proposition 2002/03:86 föreslagit åtgärder för att stärka den finansiella ställningen i SJ AB. I propositionen uttalar regeringen att staten kan ge ett kapitaltillskott om den agerar på ett sätt som skulle accepteras av en privat investerare som arbetar på normala marknadsmässiga villkor, den så kallade marknadsekonomiska investerarprincipen. Den innebär att staten ska jämföras med hur en privat investerare som har en långsiktig syn på lönsamhet skulle agera. Och att det är troligt att en sådan investerare i motsvarande situation skulle satsa kapital för att säkra överlevnaden för ett företag som drabbats av tillfälliga svårigheter men som beräknas bli lönsamt igen.

EG-domstolen har slagit fast ramarna för den ovannämnda principen i ett flertal domar, bland annat de som regeringen nämner i propositionen. Ifall bolaget har en längre historia av förluster, vilket är fallet med SJ AB och innan dess SJ Resor, ska man även beräkna kostnaderna för en likvidering av verksamheten för att kunna avgöra hur en marknadsekonomisk investerare skulle agera.

I propositionen är det otydligt ifall ett fullständigt test för att fastställa att man agerar efter den marknadsekonomiska investerarprincipen har gjorts och vilka kostnader en likvidation skulle innebära för staten i rollen som ägare till SJ.

Vilka åtgärder, till exemepel den i sammanhanget obligatoriska beräkningen av likvidationskostnader, har näringsministern vidtagit för att förhindra att kapitaltillskottet till SJ AB betraktas som statsstöd?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:849 besvarad av

den 7 maj

Svar på fråga 2002/03:849 om kapitaltillskott till SJ och EU:s statsstödsregler

Näringsminister Leif Pagrotsky

Mats Odell har mot bakgrund av att regeringen i proposition 2002/03:86 föreslagit åtgärder för att stärka den finansiella ställningen i SJ AB frågat mig vilka åtgärder jag vidtagit för att förhindra att kapitaltillskottet till SJ AB betraktas som statsstöd. Mats Odell nämner i det sammanhanget särskilt frågan om en beräkning av kostnaderna för en likvidation av SJ AB.

Inledningsvis vill jag understryka att regeringen anser att ägandet i SJ AB är långsiktigt. Regeringens vision och målsättning för SJ AB är att bolaget ska vara ett modernt reseföretag som i alla avseenden och uthålligt agerar affärsmässigt och kommersiellt.

När det gäller frågan om huruvida ett kapitaltillskott faller under den så kallade marknadsekonomiska investerarprincipen eller ej, så kan konstateras att den rationelle investeraren enligt EG-rätten förväntas överväga alla alternativ, inklusive en likvidation av berörd verksamhet. Enligt nämnda princip måste det ekonomiskt förmånligaste alternativet väljas. En likvidation av SJ AB skulle bland annat innebära en förlust av tidigare genomförda investeringar. Då bolaget enligt gjorda beräkningar kommer att gå med vinst inom rimlig tid är en likvidation enligt regeringens bedömning inte det förmånligaste alternativet.

Regeringen anser härutöver att det är viktigt att det finns en stabil långsiktig aktör på marknaden för persontrafik på järnväg i Sverige och bedömer att det vore till avsevärd nackdel för hela persontransportsystemet om SJ AB skulle träda i likvidation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.