Kälarnestationen i östra Jämtland

Skriftlig fråga 1997/98:495 av Lindvall, Gudrun (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-02-27
Anmäld
1998-03-02
Besvarad
1998-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:495 av Gudrun Lindvall (mp) till näringsministern om Kälarnestationen i östra Jämtland

I dag sker en snabb utflyttning från landets glesbygder till storstäder och regionala centrum. Denna utveckling har hamnat i fokus genom regeringens aviserade proposition om regionalpolitiken som läggs i början av mars. Rationaliseringar i jord och skog, krav på högre utbildning medför att många bygder utarmas på folk. Politikerna har svårt att styra marknadskrafterna.

Däremot kan vi politiker genom politiska beslut bestämma över statliga verk och myndigheter. Jordbruksminister Annika Åhnberg kan t.ex. bestämma resurstilldelning till fiskeriverk och fiskeribiologisk forskning.

Kälarne är en mindre ort i östra Jämtland. Här finns en fin anläggning för fiskodling, Fiskeriverkets försöksstation med cirka tio anställda. Anläggningen startades i början av seklet. I början av 80-talet skedde en stor nybyggnad, som kungen invigde. Man har levande genbanker av unika lax- och öringsstammar. Gullspångslax och Gullspångsöring odlas liksom laxstammar från utbyggda och outbyggda Norrlandsälvar som "back up" om stammarna skulle slås ut i naturligt tillstånd. Man har även odlat öringsstam från den starkt förorenade floden Wisla i Polen.

Kälarnestationen är en nationell forskningsresurs på sötvattenfiskets område förlagd till ett glesbygdsområde och är av betydelse för fiskeribiologisk mångfald. Flera av de anställda har disputerat. Fiskodlingen i Kälarne lyder under sötvattenslaboratoriet i Drottningholm som i sin tur har Fiskeriverket som huvudman.

Fiskeriverket har nu beslutat lägga ned fiskodlingen i Kälarne, vilket skulle drabba en redan utsatt glesbygdsregion i östra Jämtland mycket hårt. Främsta anledningen till nedläggningen är hyran på 3,1 miljoner kronor som Specialfastigheter AB tar ut.

Om regeringen menar allvar med regionalpolitiken så borde snarare sötvattenslaboratoriet flyttas från Drottningholm till Kälarne, men det bästa är naturligtvis att ha kvar båda eftersom de kompletterar varandra.

Jag vill därför fråga:

Vilka åtgärder avser näringsministern vidta för att säkerställa att försöksstationen i Kälarne blir kvar till gagn för regionen?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:495 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:495 om Kälarnestationen i östra Jämtland
    Jordbruksminister Annika Åhnberg

Gudrun Lindvall har frågat näringsministern om vilka åtgärder han avser vidta för att säkerställa att försöksstationen i Kälarne blir kvar till gagn för regionen.

Arbetet är så fördelat inom regeringen att det är jag som skall svara på frågan.

Fiskeriverkets station i Kälarne byggdes upp i sin nuvarande form under åren 1981-1983 i syfte att utgöra en nationell resurs. Anläggningen är en fullskalig försöksfiskodling och ägs för närvarande av Specialfastigheter Sverige AB, ett dotterbolag till Vasakronan AB, med Fiskeriverket som lokalanvändare. På stationen arbetar nio personer. Verksamheten bedrivs i samarbete med framför allt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), men också med Laxforskningsinstitutet (LFI), länsstyrelser och Fiskeriverkets utredningskontor. Det vetenskapliga ansvaret för verksamheten har Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium. Den verksamhet som bedrivs vid Kälarne omfattar åtgärder för att bevara hotade lax- och öringsstammar. Arbetet omfattar att ta fram lämpliga fiskevårdsåtgärder, utveckla metoder för att upprätthålla genetisk variation samt att hålla hotade stammar i odling i form av en levande genbank. Forskningsverksamheten är av relativt liten omfattning. Hyreskostnaden är mycket hög. I årsredovisningen för budgetåret 1995/96 omräknat till tolv månader uppgick den till 4,2 miljoner kronor. Hyran har under år 1997 omförhandlats och uppgår vid slutet av år 1997 till 3,1 miljoner kronor per år.

Utredaren Nils Gunnar Billinger har nyligen överlämnat sitt betänkande Fiskeriadministrationen i ett EU-perspektiv (SOU 1998:24). Utredningens uppfattning är att anläggningen inte kan drivas vidare på grund av de höga kostnaderna för lokalerna. I utredningen föreslås därför att anläggningen bör avvecklas eller föras över till en annan huvudman. Betänkandet skall inom kort gå ut på remiss.

I Gudrun Lindvalls fråga sägs bl.a. att Fiskeriverket nu har beslutat att lägga ned fiskodlingen i Kälarne. Det är riktigt i det avseendet att verket har fattat ett principbeslut under år 1997 att senast år 2001 lägga ned försöksstationen. Beslutet fattades av budgetmässiga skäl. Jag vill gärna framhålla att Fiskeriverket nu söker finna en ny huvudman till försöksstationen, eftersom verksamheten bedöms som mycket betydelsefull. Resultatet av Fiskeriverkets ansträngningar får avgöra vidare ställningstagande från regeringens sida.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.