Järnväg Stockholm-Oslo

Skriftlig fråga 2020/21:314 av Jens Holm (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-29
Överlämnad
2020-10-29
Anmäld
2020-11-03
Svarsdatum
2020-11-11
Sista svarsdatum
2020-11-11
Besvarad
2020-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Varje år görs 1,4 miljoner resor mellan Arlanda och Gardemoen, Oslo. Endast 200 000 resenärer väljer att ta tåget mellan de två huvudstäderna. Skälet till att de flesta tar flyget är att det i dag tar drygt fem timmar att resa till Oslo från Stockholm, och avgångarna är få. Med snabbare tågförbindelser skulle flygandet minska kraftigt, vilket skulle vara positivt för klimatet och utvecklingen mellan huvudstäderna.

Det offentligt ägda bolaget Oslo-Stockholm 2.55 har utrett finansieringsmöjligheterna för en järnvägssträckning på 2,55 timmar mellan Stockholm och Oslo, och bolaget har kommit fram till flera kostnadseffektiva finansieringslösningar för en ny järnvägssträckning mellan Sverige och Norge.

Nyligen har företrädare för den norska regeringen gett tydliga signaler om att norska Jernbanedirektoratet ska få i uppdrag att utreda finansieringen av en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Detta är mycket välkommet. Att kunna resa mellan Stockholm och Oslo på under tre timmar skulle vara en vinst för de båda länderna, inte minst skulle vi snabbt kunna eliminera de utsläpp som i dag skapas av de 1,4 miljoner flygresor som görs mellan huvudstäderna.

Det vore intressant att veta om det har tagits några nya kontakter mellan den svenska och den norska regeringen efter det norska beslutet samt om även den svenska regeringen avser att utreda en ny snabb järnvägsförbindelse mellan Stockholm och Oslo.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka kontakter har den svenska regeringen haft med den norska regeringen om Oslo–Stockholm, och på vilket sätt deltar Trafikverket och regeringen i den utredning som Jernbanedirektoratet nu har fått i uppdrag att göra?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:314 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på fråga 2020/21:314 av Jens Holm (V)
Järnväg Stockholm–Oslo

Jens Holm har frågat mig om vilka kontakter den svenska regeringen har haft med den norska regeringen om Oslo–Stockholm, och på vilket sätt Trafikverket och regeringen deltar i den utredning som Jernbanedirektoratet nu har fått i uppdrag att göra.

Just nu genomförs regeringens nationella trafikslagsövergripande plan för infrastrukturen för perioden 2018–2029 som beslutades i maj 2018. Den omfattar en satsning på över 700 miljarder kr och innebär bland annat den största järnvägssatsningen i modern tid. Det gör vi för att öka tillgängligheten, modernisera svensk infrastruktur och öka möjligheterna för klimatsmarta transporter.

Gränsöverskridande transportinfrastruktur har en stor betydelse både för tillväxt och tillgänglighet i våra respektive länder. Det är viktigt att den gränsöverskridande infrastrukturen mellan våra länder gör det attraktivt att bo och arbeta över landsgränserna, och gör det möjligt att på ett mer hållbart sätt resa och transportera varor mellan våra länder.

Av regeringens beslut om den nationella planen framgår att Sveriges och Norges regeringar är överens om att utvecklingen av den gränsöverskridande transportinfrastrukturen fortlöpande ska ske i dialog mellan departementen i de båda länderna samt mellan de myndigheter som ansvarar för transportsystemet i respektive land.

Regeringens beslut innehöll också ett uppdrag till Trafikverket om att fortsätta att utreda bl.a. stråket Stockholm–riksgränsen–Oslo, med målsättningen att stråket är så pass utrett att det kan övervägas i nästa planeringsomgång och planrevidering.

Stockholm den 11 november 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.