Inväxling av mynt och sedlar

Skriftlig fråga 2016/17:737 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-26
Överlämnad
2017-01-27
Anmäld
2017-01-31
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Senast den sista juni nästa år ska de gamla en-, två- och femkronorna vara utbytta i samband med det stora sedel- och myntutbyte som pågår.

Branschorganisationen Svensk Handel som gått ut med en rekommendation om att affärerna inte ska ta emot mer än 25 mynt – oavsett valör – vid ett och samma köptillfälle.

Det finns dock i genomsnitt 800 kronor i mynt per hushåll. Totalt är det 1,5 miljarder mynt som ska lämnas in. En rad små idrotts- och andra föreningar sitter givetvis på många mynt utifrån småskalig försäljning av kaffe, korv och godis. Några barn (och vuxna) har säkert gamla spargrisar fyllda av mynt. Spargrisar utlämnade under den tid då bankerna sysslade med sparande respektive utlåning. Då ville bankerna lära barnen att spara medan de nu vill lära dem att låna och spekulera.

En kvällstidning hade ringt runt till de stora bankerna i Sverige för att undersöka deras mynthantering. Nordea och SEB uppgav då att det i nuläget var gratis att sätta in mynt på sitt konto. Swedbank tog ut en engångsavgift på 100 kronor medan Handelsbanken valde att ta ut en avgift på 7 procent av det belopp kunden ville sätta in. Om dessa regler tillämpas homogent på alla kontor eller lite olika över landet vore intressant att veta.

Även hundra- och femhundralappen blir ogiltig. Nordea skriver så här om mynt- och sedelutbytet: ”Alternativet till att konsumera sina pengar är att sätta in pengarna på sitt eget konto i banken, då vi inte växlar gamla sedlar till nya. Det gör man lättast genom att använda någon av de 260 insättningsautomater där du som är kund i Nordea kan du sätta in 40 000 kronor per rullande 30-dagarsperiod.” Länken till listan över kontor som har kontanthantering och insättningsautomat upptar dock enbart 35 kontor! Någon ort i Jönköpings län finns över huvud taget inte med.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att medborgarna smidigare ska kunna lämna in de mynt och sedlar som finns sparade och som inte så lätt kan omsättas i handeln?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:737 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Dnr Fi2017/00339/B

Finansdepartementet

Finansmarknads- och konsumentministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:737 av Peter Persson (S) Inväxling av mynt och sedlar

Peter Persson har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta för att medborgarna smidigare ska kunna lämna in de mynt och sedlar som finns sparade och som inte så lätt kan omsättas i handeln.

När det gäller sedlar som blir ogiltiga den 30 juni 2017 kan man använda dem som vanligt fram till dess. Därefter kommer det inte längre att gå att betala med dem ute i handeln. Det kommer dock att vara möjligt att sätta in ogiltiga sedlar på bankkonto till och med den 30 juni 2018. Slutligen är det möjligt att, mot en avgift på 100 kronor, lösa in svenska ogiltiga sedlar hos Riksbanken. En förutsättning är dock att värdet uppgår till minst 100 kronor. Man kan läsa mer om hur man går tillväga för att lösa in ogiltiga sedlar på Riksbankens hemsida.

När det gäller mynt som blir ogiltiga efter den 30 juni 2017 så har man således fortfarande möjlighet att använda sig av dem när man betalar.
Har man mycket mynt hemma så finns det ett antal alternativ som kan komma i fråga för att lämna in dessa. Man kan:

Handla för dem löpande under en längre tid.

Sätta in dem på ett bankkonto (för närmare information kontakta bankkontoret eller bankens kundtjänst eller sök på www.myntkartan.se.

Vända sig till ett växlingskontor för att sätta in dem på ett bankkonto eller använda dem som betalning för köp av utländsk valuta eller att betala räkningar med dem.

Använda insättningsmaskiner i handeln och på så kallade kontantcenter.

Med anledning av mynt- och sedelutbytet kommer Riksbanken att genomföra två nationella informationskampanjer under våren 2017. En kampanj med start i vecka 12 med fokus på mynt och en med start i vecka 23 med fokus på både sedlar och mynt. Upplägget är annonsering på stortavlor och i dagspress.

Stockholm den 8 februari 2017

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.