information om läkemedelsreklam

Skriftlig fråga 2001/02:818 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-26
Besvarad
2002-03-04
Anmäld
2002-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 februari

Fråga 2001/02:818

av Harald Nordlund (fp) till socialminister Lars Engqvist om information om läkemedelsreklam

Apotekens försäljning ökade i fjol med 6,5 % och uppgår nu till 29,4 miljarder. Gruppen som omfattar sjukdomar i nervsystemet, i vilken de antidepressiva läkemedlen ingår, ökade med 20 % och grupperna för kärl-hjärta och mage-tarm med 14 % vardera. Trots att försäljningen av läkemedel mot impotens och fetma minskat med 60 respektive 85 %, sedan april i fjol då regeringen fattade beslut om att dessa läkemedel inte längre skulle omfattas av läkemedelsförmåner, har alltså försäljningen ökat kraftigt räknat i kronor och procent.

Det har framkommit att den informationsverksamhet, direkt riktad till allmänhet och konsumenter i bl.a. kommersiella TV-kanaler, som läkemedelsbolagen bedriver, i det närmaste fungerar som reklam. Den svenska lagstiftningen som hittills har förhindrat bolagen att marknadsföra receptbelagda läkemedel direkt till konsumenten har urholkats genom anpassning till EU:s regelverk och den trenden tycks fortsätta.

Min fråga till statsrådet är:

Avser socialministern att ta några initiativ för att motverka denna utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:818 besvarad av

den 6 mars

Svar på fråga 2001/02:818 om information om läkemedelsreklam

Socialminister Lars Engqvist

Harald Nordlund har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för att motverka utvecklingen av ökad informationsverksamhet om läkemedel som bedrivs av läkemedelsbolagen. Han menar att den svenska läkemedelslagstiftningen, som hittills har förhindrat läkemedelsbolagen att marknadsföra receptbelagda läkemedel direkt till konsumenten, har urholkats genom anpassningen till EU:s regelverk.

Jag instämmer i att flödet av läkemedelsreklam har ökat markant under senare år och sådan reklam är dessutom mer tillgänglig för många genom t.ex. Internet. Det är mycket viktigt att läkemedelsreklamen är vederhäftig och inte vilseledande @ detta gäller reklam såväl för receptbelagda läkemedel som för icke receptbelagda. Regeringen har uppmärksammat detta problem i propositionen (prop. 2001/02:63) De nya läkemedelsförmånerna, som riksdagen ska behandla under våren. Regeringen anser att formerna för den framtida läkemedelsreklamen i samhället ska ses över. Jag avser att inom kort tillkalla en särskild utredare för att göra en översyn av frågor kring läkemedelsreklam.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.