indragen lantbrevbärarservice

Skriftlig fråga 2004/05:2177 av Ullenhag, Erik (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-07
Anmäld
2005-09-13
Besvarad
2005-09-14
Svar anmält
2005-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 september

Fråga 2004/05:2177 av Erik Ullenhag (fp) till statsrådet Ulrica Messing om indragen lantbrevbärarservice

För att människor ska ha möjlighet att leva i glesbygden är det centrala den grundläggande infrastrukturen. Ett viktigt inslag i många människors vardagsliv är den service som en lantbrevbärare kan ge.

På senare år har dock postservicen försämrats för en mängd människor. Ett exempel är att Posten AB nu planerar att upphöra med utdelningen av post till två familjer i Årböle (i Tierps kommun), vars gårdar haft en fungerande lantbrevbärarservice i 60 år, och förflytta deras brevlådor flera kilometer från familjernas hem.

Statsrådet har tidigare i svar på fråga 2004/05:1980 "angående försämring av postservice" bland annat svarat att hon "naturligtvis kommer att överväga att vidta åtgärder om rapporteringen från Post- och telestyrelsen skulle tyda på brister i den rikstäckande postservicen och dessa inte avhjälps".

Statsrådets svar är minst sagt undanglidande. För familjerna i Årböle är det uppenbart att postservicen "brister" om Posten AB drar in en fungerande lantbrevbärarservice för dessa familjer och samtidigt tvingar dem och andra att antingen betala mellan 1 250 kr och 2 500 kr per månad för att få posten hemkörd eller få posten levererad flera kilometer från hemmet. Huruvida statsrådet anser detta innebära att postservicen "brister" framgår inte av svaret på ovan nämnda fråga utan hon använder i stället svepande formuleringar.

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att motverka att fler människor får sina brevlådor flyttade och sin lantbrevbärarservice indragen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2177 besvarad av

den 14 september

Svar på fråga 2004/05:2177 om indragen lantbrevbärarservice

Statsrådet Ulrica Messing

Erik Ullenhag har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka att fler människor får sina brevlådor flyttade och sin lantbrevbärarservice indragen.

I frågan refererar Erik Ullenhag till ett tidigare svar som jag lämnat på en fråga (2004/05:1980) från Mikael Oscarsson (kd) som gällde vilka åtgärder jag avsåg att vidta för att Post- och telestyrelsens riktlinjer skulle ses över och försämringen av postservicen stoppas.

Som Erik Ullenhags fråga är ställd kan man få intrycket av att postutdelningen till de berörda hushållen skulle ha upphört, vilket naturligtvis vore helt oacceptabelt. Jag har dock uppfattat situationen som att det rör sig om flyttning av postlådor.

Jag vill understryka att det är Posten AB som har det operativa ansvaret för postutdelningen och att Post- och telestyrelsen är den myndighet som i sin tillsynsverksamhet bland annat bevakar att riktlinjerna för postutdelning följs, såväl i Årböle som i andra områden.

För att till rimliga kostnader kunna upprätthålla en rikstäckande postservice i ett glesbefolkat land av Sveriges storlek är det nödvändigt att postutdelningen sker på ett praktiskt och effektivt sätt. Det är skälet till att lantbrevbärarnas utdelning sedan länge skett enligt fastlagda riktlinjer. Utanför tätorter delas posten vanligen ut i postlådor som placerats i lådsamlingar längs lantbrevbärarens färdväg. När det gäller avståndet till brevlådesamlingar finns det också normer. Dessa motsvarar den servicenivå som statsmakterna har tillförsäkrat dem som bor utanför tätorterna. Tyvärr kan det ibland innebära att inte alla får sin post utdelad i direkt anslutning till bostaden.

Ett steg mot tydligare och mer enhetliga regler för utdelningen har tagits genom det beslut som nyligen har fattats av Post- och telestyrelsen om allmänna råd för utdelning av post. De kommer att träda i kraft den 1 oktober i år. 

Jag kan försäkra Erik Ullenhag att regeringen följer utvecklingen på postområdet mycket noga och inte skulle tveka att vidta åtgärder om det visade sig att statens krav på postservicen inte tillgodoses.  

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.