Till innehåll på sidan

import av produkter från israeliska bosättningar på ockuperade palestinska områden

Skriftlig fråga 1999/2000:1305 av Ekholm, Berndt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-10
Besvarad
2000-08-24
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 augusti

Fråga 1999/2000:1305

av Berndt Ekholm (s) till utrikesminister Anna Lindh om import av produkter från israeliska bosättningar på ockuperade palestinska områden

EU:s associeringsavtal med Israel innefattar också ett avtal om handel under förmånsvillkor. Detta avtal gäller mellan EG, EU:s medlemsländer och staten Israel. De ockuperade områdena ingår således inte. De omfattas i stället av ett snarlikt avtal med PLO.

Alltsedan avtalet trädde i kraft för något år sedan har det missbrukats på så sätt att produkter som helt eller delvis tillverkats eller satts samman i de israeliska bosättningarna på ockuperat palestinskt område av de israeliska tullmyndigheterna klassificerats som israeliska produkter under avtalet. Samma gäller för övrigt också Golanhöjderna. Ofta saknas också ursprungsbeteckningar och de benämns endast som israeliska produkter.

Detta är i strid med avtalet och för övrigt också med den fjärde Genèvekonventionen. Detta har påtalats för de israeliska myndigheterna, som de facto sagt sig nonchalera avtalet i denna del.

Jag vill fråga utrikesministern vilka åtgärder den svenska regeringen har vidtagit och är bered att vidta för att tillse att sådana produkter inte saluförs i Sverige eller inom EU under avtalets förmånsbehandling.

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1305 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 1999/2000:1305 om import av produkter från israeliska bosättningar på ockuperade palestinska områden

Statsrådet Leif Pagrotsky

Berndt Ekholm har ställt en fråga till utrikesministern rörande import av produkter från israeliska bosättningar på ockuperade palestinska områden. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

EU strävar, genom den s.k. Barcelonaprocessen, att upprätta ett frihandelsområde i Medelhavsområdet till år 2010. Detta avses medföra att de deltagande Medelhavsländerna ska kunna knytas närmare ekonomiskt i sin samlade relation till EU. När det gäller den ekonomiska integrationen har dock kommissionen valt att gå stegvis, på så sätt att enskilda avtal först utformas som bilaterala avtal för att senare tillåta handel Medelhavsländerna sinsemellan. I praktiken är det ingen skillnad på de tullförmåner som gäller i avtalen mellan EU och olika Medelhavsländer samt de palestinska områdena. Det gör således ingen skillnad i tullnivå om palestinska varor exporteras enligt avtalet EC-Israel eller enligt avtalet EC-PLO. Sverige har tidigt hävdat att ekonomisk integration bör påskyndas genom att handel och tekniskt samarbete mellan partnerländerna utvecklas så tidigt som möjligt. Detta skulle gynna framför allt svagare ekonomier, som har begränsade möjligheter att hävda sig i ett enbart bilateralt förhållande. Trots de nuvarande avtalens brister, och det faktum att EU valde denna modell av omsorg om EU:s egen industri, är det en självklarhet att de avtal som gäller ska följas.

Export av varor från israeliska bosättningar på ockuperad mark omfattas enligt EU:s tolkning av avtalet inte av de preferentiella villkoren i det interimistiska handelsavtalet från 1996. Israel har trots detta fortsatt att agera utanför gällande avtalsregler genom att exportera varor producerade på Västbanken, Gaza, östra Jerusalem och Golanhöjderna till EU under samma preferentiella regler som varor producerade i Israel.

Den svenska regeringen har även uppmärksammat att Israel exporterar varor med ursprung i palestinskkontrollerat område såsom varande israeliska produkter. Palestinska råvaror inklusive jordbruksprodukter, hel- och halvfabrikat vidareexporteras till EU direkt eller i form av insatsvaror i israeliska exportprodukter. Varor med palestinska komponenter accepteras inte av EU under preferensreglerna i EC-Israel-avtalet.

Den svenska regeringen är väl medveten om de israeliska överträdelserna av ursprungsbestämmelserna och följer denna fråga noga. EU-ländernas tullmyndigheter har till uppgift att påtala fall där ursprungsintyg inte tycks stämma. I Sverige görs denna bedömning av Tullverket. Tullverket har utsett en analysgrupp som bl.a. uppmärksammar denna fråga och prövar de ärenden som inkommer till myndigheten. Inom EU har kommissionen tagit initiativ till en gemensam aktion, och medlemsländerna har uppmanats att sammanställa material i ärendet.

För att nå fram till en lösning när det gäller överträdelser av ursprungsregler har ett förslag lagts om upprättande av en trepartskommitté med representanter för EU, Israel och de palestinska områdena. Detta förslag har fått kommissionens stöd, men har ännu inte kunnat realiseras, då palestinierna velat avvakta till dess att Israel visat prov på att följa de regler som reglerar frihandelsavtalet.

Det kan konstateras att merparten av de svårigheter som följer av den nuvarande avtalskonstruktionen EU/Israel respektive EU/PLO skulle försvinna, om parterna enades om s.k. diagonal ursprungskumulation. Detta skulle innebära att material med ursprung i Israel skulle accepteras vid tillverkning av varor i de palestinska områdena och att material med palestinskt ursprung skulle accepteras vid tillverkning av varor i Israel.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.