Hur ökningen av sjukskrivningar ska hejdas

Skriftlig fråga 2015/16:98 av Anette Åkesson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-10-06
Överlämnad
2015-10-07
Anmäld
2015-10-13
Sista svarsdatum
2015-10-14
Svarsdatum
2015-10-21
Besvarad
2015-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

I veckan presenterade regeringen ett åtgärdsprogram som ska hejda ökningen av antalet sjukskrivningar och de skenande kostnaderna.

Det är mycket angeläget att göra det, inte minst med tanke på den enskilde individen.

Det pågår dock redan ett sådant arbete. Försäkringskassans förre generaldirektör Dan Eliasson tog initiativet till Välfärdsakademin, ett samarbete mellan privata och offentliga arbetsgivare, organisationer, myndigheter, universitet och det civila samhället. Man vill samarbeta över alla gränser, tänka nytt, överbrygga stuprör och fokusera på teoretiskt och praktiskt stöd i den konkreta implementeringen med inriktning på nyanländas situation, människor med funktionshinder samt genom förebyggande arbete för att förhindra/minska framtida sjukskrivningar.

Det låter väl som om det är exakt det som måste göras. Inte att uppfinna hjulet på nytt

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminster Annika Strandhäll varför ministern och regeringen drar igång ett nytt åtgärdsprogram i stället för att bygga vidare på det som redan framgångsrikt är på gång i form av Välfärdsakademin. 

Svar på skriftlig fråga 2015/16:98 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2015/06428/SF

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:98 av Anette Åkesson (M) Hur ökningen av sjukskrivningar ska hejdas

Anette Åkesson har frågat mig varför jag och regeringen drar igång ett nytt åtgärdsprogram i stället för att bygga vidare på det som redan framgångsrikt är på gång i form av Välfärdsakademin.

Den stigande sjukfrånvaron är oroande. Att bryta utvecklingen och stabilisera sjukfrånvaron är en av regeringens mest prioriterade frågor. Utmaningen är stor. Det behövs, så som Anette Åkesson framför, åtgärder på bred front och av olika aktörer. Regeringen anser att det dessutom behövs ett tydligt mål. Regeringens målsättning är att sjukpenningtalet inte ska överskrida 9,0 dagar vid utgången av 2020.

För att det ska vara möjligt att uppnå detta mål har regeringen i åtgärdsprogrammet identifierat sju områden som behöver utvecklas och där åtgärder behöver vidtas. Försäkringskassan är den viktigaste aktören. De åtgärder som ingår i åtgärdsprogrammet bygger delvis på de förslag som har lämnats av den parlamentariska socialförsäkringsutredningen i betänkandet Mer trygghet och bättre försäkring (SOU 2015).

Regeringen fortsätter sitt arbete att utveckla de sju områdena i åtgärdsprogrammet. Därvid är de samtal som regeringen för med arbetsmarknadens parter viktiga. Det bör också nämnas att remisstiden för det ovan nämnda betänkandet nyligen gått ut och det återstår att fortsatt överväga förslag från utredningen.

Anette Åkesson lyfter fram ett antal instanser som nu vill samarbeta i syfte att förhindra eller minska sjukskrivningar. Självklart välkomnar jag alla sådana initiativ.

Stockholm den 21 oktober 2015

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.