Hotet mot avels- och ledarhundsverksamheten

Skriftlig fråga 2005/06:678 av Gylling, Johnny (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-01-11
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 december

Fråga 2005/06:678 av Johnny Gylling (kd) till statsminister Göran Persson (s)

Hotet mot avels- och ledarhundsverksamheten

För de synskadade är tillgången till ledarhundar mycket viktig och tillgången till avels- och ledarhundsverksamhet är avgörande. En nedläggning av verksamheten vore en katastrof för de synskadade som är beroende av ledarhundar. Detta scenario håller dock på att bli verklighet trots löften från statsministern om att det aldrig skulle ske. Statsministern lovade för cirka tre år sedan att Hundskolan som i dag endast driver avels- och ledarhundsverksamheten skulle räddas från den konkurs de var hotade av. Det löftet hölls inte utan Hundskolan begärdes i konkurs kort efter statsministerns löfte. I en annan intervju samma år lovade statsministern att synskaderörelsen inte skulle drabbas ekonomiskt av konkursen för Hundskolan. Inte heller det löftet uppfylldes; konkursen för Hundskolan kom att kosta synskaderörelsen 14,5 miljoner kronor. Den del av Hundskolan som fortfarande finns kvar, nämligen avels- och ledarhundsverksamheten, hotas nu av nedläggning då de anses vara för dyra vid upphandlingen. Enligt utredare Bertil Norbelie kommer ingen enskild uppfödare att ha råd att satsa de resurser som krävs för att skaffa den kompetens som krävs för avelsarbete och därmed riskerar denna mycket viktiga kompetens att gå förlorad. Om inte regeringen ingriper finns risk för att hela Hundskolan med ca 300 hundar kommer att avvecklas. Det skulle innebära en katastrof för hela synskaderörelsen och ett svek i dubbel bemärkelse med tanke på de löften statsministern tidigare utfärdat.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsministern:

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att säkerställa verksamheten med avels- och ledarhundar?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:678 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:678 om hotet mot avels- och ledarhundsverksamheten

Socialminister Berit Andnor

Johnny Gylling har frågat statsministern vad han tänker vidta för åtgärder för att säkerhetsställa verksamheten med avels- och ledarhundar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Under årens lopp har organisationen av och huvudmannaskapet för ledarhundsverksamheten varierat. Även under den tid då man i Sollefteå bedrev en storskalig avelsverksamhet av tjänstehundar så låg produktionen av ledarhundar oftast lägre än 75 % av det angivna årliga behovet. Problemen med att uppnå produktionsmålen har i princip varit desamma under årens lopp.

Genom att riksdagen antog den proposition om ledarhundsverksamheten (prop. 2004/05:84, bet. 2004/05:SoU17, rskr. 2004/05:141) som regeringen överlämnade i mars förra året så upphandlar Hjälpmedelsinstitutet ledarhundar som under innevarande år ska tilldelas personer med grava synskador. Tilldelningen kommer att ske med ökad rättssäkerhet genom att den omfattas av bestämmelserna om myndighetsutövning och kriterierna för att tilldelas en ledarhund kommer att regleras i lag från och med årsskiftet.

Det nya upphandlingsförfarandet medger att fler uppfödare får möjligheten att leverera ledarhundar. Under hösten slöt Hjälpmedelsinstitutet avtal om totalt 42 ledarhundar för placering under 2006. Ytterligare ett resultat av nyordningen är att behovet av ledarhundar ser ut att vara mindre än vad vi tidigare trott. För att förbereda myndighetsutövningen så har Synskadades Riksförbund, SRF, gått igenom kön för att få ledarhund. Resultaten av genomgången visar att det årliga behovet av ledarhundar snarare ligger mellan 25@40 hundar än 45@60 hundar som tidigare angetts. Skulle detta stämma så kan vi inom några år mycket väl hamna i en situation med överskott på ledarhundar. Under 2006 och 2007 kommer erfarenheterna av de nya reglerna göra att vi får en bättre bild av hur det långsiktiga utbudet och efterfrågan av ledarhundar ser ut. Regeringen avser att återkomma till riksdagen i början av år 2008 med en redovisning av hur de nya reglerna fungerar.

När det gäller avel av tjänstehundar så bereds den frågan för närvarande inom Regeringskansliet. De anslagna medel (UO 9, 16:4) som finansierar ledarhundsverksamheten ska gå till inköp och placering av ledarhundar och är inte avsedda för avelsverksamhet. Dessa regler har gällt i många år så detta är inget nytt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.