Hotet från terrorism

Skriftlig fråga 2015/16:1363 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-06-16
Överlämnad
2016-06-16
Anmäld
2016-06-17
Svarsdatum
2016-06-29
Sista svarsdatum
2016-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Hotet från terrorism är i högsta grad reellt. Det påminns vi alltför ofta om. Därför är det högst oroande med de uppgifter som anges i Sydsvenskan den 16 juni 2016.

Sedan i måndags finns en för Europas säkerhetstjänster välkänd jihadist i Sverige enligt Sydsvenskan. Då den svenska gränspolisen, i samband med mannens ankomst till Sverige, uppmärksammade att mannen finns på SIS-spärrlista över farliga personer togs han i förvar för utvisning. Säpo underrättades och mannen placerades i häkte.

Mannen har nu sökt asyl. Därmed har Migrationsverket tagit över ärendet och, enligt vad Sydsvenskan anger, stoppat utvisningen.

Sverige har fått rykte som en säker inkörsport för terrorister, säger en kommissarie från gränspolisen som en kommentar till fallet och pekar på att ett annat Schengenland, Frankrike, redan har prövat hans farlighet och då bedömt att han ska spärras för inresa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur säkerställer statsrådet att det svenska regelverket och tillämpningen av regelverket inte skiljer sig från andra länders på ett sådant sätt att Sverige kan bli ett destinationsland för terrorister?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1363 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/04664/PO

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1363 av Johan Forsell (M) Hotet från terrorism

Johan Forsell har frågat mig hur jag säkerställer att det svenska regelverket och tillämpningen av regelverket inte skiljer sig från andra länders på ett sådant sätt att Sverige kan bli ett destinationsland för terrorister.

Frågan har uppkommit i anledning av att en person som önskade resa in i Sverige visade sig vara spärrad för inresa i Schengens informationssystem och därefter ansökte om asyl.

I asylprocessen finns väl inarbetade rutiner för kontakter mellan Migrationsverket och Säkerhetspolisen i sådana ärenden där behov uppkommer. Polismyndigheten har vidare i nyligen publicerade riktlinjer om förvarsbeslut särskilt uppmärksammat situationen då en person som är spärrad för inresa i Schengens informationssystem söker asyl. I riktlinjerna tydliggörs vilka omständigheter som kan ligga till grund för att en person tas i förvar med stöd av utlänningslagen. Ett förvarstagande förhindrar att personen avviker och ökar således möjligheten att verkställa ett avlägsnandebeslut.

Den som söker sig till Sverige har rätt att söka asyl. Detta regleras av internationella regelverk som Sverige, liksom EU:s övriga medlemsstater, är bundna av. Det betyder inte att den som söker asyl har tillträde till Sverige och personen kan hållas frihetsberövad medan asylansökan prövas. Att Polismyndigheten i det nu aktuella ärendet upptäckte spärren i samband med gränskontrollen visar att regelverket och Schengens informationssystem fungerar.

Stockholm den 29 juni 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.