Till innehåll på sidan

Hot mot veterinärer och djurskyddshandläggare

Skriftlig fråga 2009/10:828 av Hellquist, Solveig (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-21
Anmäld
2010-05-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-05-27
Svar anmält
2010-05-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 maj

Fråga

2009/10:828 Hot mot veterinärer och djurskyddshandläggare

av Solveig Hellquist (fp)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

På senare år har det rapporterats om allt fler hot, om våld och förföljelse mot veterinärer, djurskyddsinspektörer och rovdjurshandläggare. I några fall har det gått så långt att personer har tvingats skaffa skyddad identitet. Detta är oacceptabelt.

Arbetsmiljöverket har nu börjat agera i frågan och uppmanar alla länsstyrelser att agera i frågan. Länsstyrelserna ska både undersöka och bedöma riskerna för sin personal och vidta åtgärder för att göra det säkrare för veterinärer och djurskyddshandläggare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga jordbruksminister Eskil Erlandsson om han ämnar vidta några åtgärder för att öka säkerheten för dessa utsatta yrkesgrupper.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:828 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 27 maj

Svar på fråga

2009/10:828 Hot mot veterinärer och djurskyddshandläggare

Statsrådet Mats Odell

Solveig Hellquist har frågat jordbruksministern om han ämnar vidta några åtgärder för att öka säkerheten för veterinärer och djurskyddshandläggare.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Inledningsvis vill jag understryka att hot, våld och förföljelser mot veterinärer, djurskydds- och rovdjurshandläggare och andra tjänstemän till följd av deras tjänsteutövning inte kan tolereras.

De handlingar som Solveig Hellquist nämner i sin fråga är brottsliga och särskilt allvarliga eftersom de syftar till att tvinga, hindra eller hämnas på en tjänsteman i sin myndighetsutövning. Det är därför mycket angeläget att sådana ärenden behandlas på samma sätt som andra misstänkta brott, det vill säga kommer till rättsväsendets kännedom och utreds.

Den svenska förvaltningsmodellen, där arbetsgivaransvaret är delegerat till myndigheterna, innebär också ett särskilt ansvar för myndighetsledningen att skapa en god arbetsmiljö för sina anställda. Arbetsmiljöverket har i sin tur regeringens och riksdagens uppdrag att se till att arbetsmiljön uppfyller de krav som ställs i arbetsmiljölagen.

Som ansvarig minister för frågor som rör länsstyrelserna kommer jag i mina kontakter med myndigheternas ledningar noga följa utvecklingen.

Det är angeläget att länsstyrelserna vidtar lämpliga åtgärder för att skydda och stödja medarbetare som riskerar att drabbas och att beredskap finns för att förebygga och hantera hot, våld och trakasserier mot personalen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.