hot mot kvinnor i Irak

Skriftlig fråga 2003/04:1114 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-04-23
Anmäld
2004-04-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-04-29
Svar anmält
2004-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 april

Fråga 2003/04:1114

av Ulla Hoffmann (v) till utrikesminister Laila Freivalds om hot mot kvinnor i Irak

Amnesty International rapporterar den 1 april att den enda kvinnliga medlemmen, och en av fem kurder, i det irakiska styrande rådet, Nisreen Mustafa al-Burwari, utsatts för mordförsök den 28 mars. Burwani undkom attacken men två av hennes livvakter dödades. Detta är den andra attacken mot en kvinnlig medlem i det styrande rådet. I september dödades 'Aquila al-Hashimi.

Amnesty rapporterar att säkerhetsläget i Irak är mycket allvarligt och att kvinnorna är särskilt utsatta. De lever under ett ständigt hot att bli trakasserade, slagna, bortrövade, våldtagna eller dödade. Eftersom vapnen som finns i omlopp ökar i antal, ökar också risken för en upptrappning av våldet. Civilbefolkningen terroriseras av kriminella gäng och antalet väpnade grupper ökar stadigt. Eftersom flera av dessa grupper har uttalat hot mot kvinnor som inte bär slöja vågar många kvinnor inte gå ut. Dessutom pågår förföljelse av kvinnorättsaktivister och flera dödshot har förekommit. Amnesty och andra människorättsorganisationer har vid upprepade tillfällen uppmanat koalitionsstyrkorna och Iraks styrande råd att vidta åtgärder för att skydda kvinnorättsorganisationer. Dessa uppmaningar har inte fått något konkret bemötande. I detta sammanhang vill jag också understryka vikten av att den svenska regeringen uttalar sitt stöd för den preliminära konstitutionen i Irak som ett viktigt verktyg i den transitionsprocess landet befinner sig i. Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder är utrikesministern beredd att vidta för att Iraks kvinnorättsaktivister ska erhålla ett tillräckligt skydd mot våld och förföljelse?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1114 besvarad av

den 29 april

Svar på fråga 2003/04:1114 om hot mot kvinnor i Irak

Utrikesminister Laila Freivalds

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att Iraks kvinnorättsaktivister ska erhålla ett tillräcklig skydd mot våld och förföljelse.

Jag delar Ulla Hoffmanns oro över det svåra säkerhetsläget i Irak. Detta drabbar hela Iraks befolkning, men särskilt kvinnor är utsatta, vilket inte minst det våld som bland annat kvinnorättsaktivister och kvinnliga politiker som Nisreen Mustafa al-Burwari utsätts för visar. Under rådande förhållanden är dock Sveriges möjligheter att påverka enskilda individers säkerhet mycket begränsad. Ytterst är det ockupationsmakten som har ansvaret för säkerheten i landet.

För närvarande pågår förberedelser för att ansvaret för landets styre ska överlämnas till irakierna själva. För att Irak ska utvecklas i demokratisk riktning under fredliga förhållanden måste säkerheten förbättras. Sverige bidrar till detta genom att i Amman bistå med polisinstruktörer för utbildning av irakisk polis. Vi stöder även insatser för att reformera det irakiska rättsväsendet genom ILAC (International Law Assistance Consortium).

Ett förbättrat säkerhetsläge är även en förutsättning för effektiva biståndsinsatser. Sida har till regeringen presenterat ett förslag till utformning av det svenska biståndet till Irak för perioden 2004@2006. Förslaget bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Ett område för det framtida utvecklingssamarbetet föreslås vara främjande av en demokratisk rättsstat grundad på mänskliga rättigheter. Här kan stöd till kvinnorättsorganisationer komma att spela en viktig roll. Förhoppningen är att utveckla ett samhälle där alla medborgare, kvinnor som män, aktivt och utan rädsla ska kunna delta i samhällsdebatten.

Den svenska regeringen är således mån om att försöka bidra till att Irak utvecklas i demokratisk riktning så att irakierna i framtiden ska kunna leva i ett samhälle där säkerhet för alla kan garanteras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.