hot mot folkvalda

Skriftlig fråga 2001/02:816 av Olsson, Kent (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-26
Anmäld
2002-03-05
Besvarad
2002-03-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 februari

Fråga 2001/02:816

av Kent Olsson (m) till statsrådet Britta Lejon om hot mot folkvalda

Enligt en undersökning från Svenska Kommunförbundet är det så många som 17 % av landets kommunpolitiker som uppger att de, eller någon närstående, utsatts för hot på grund av politiska uppdrag. Av de hotade är mer än 40 % oroliga för sin eller sina anhörigas säkerhet. En betydande del anger också att de övervägt att lämna sitt uppdrag på grund av hoten. Enligt undersökningen förekommer dessa hot över hela landet. Jag har själv erfarenhet, från mitt hemlän Bohuslän, hur allvarligt detta problem är och hur svårt det är att komma till rätta med det. Problemen måste åtgärdas. Redan i dag kan man se att det är svårt att få människor att ta på sig förtroendeuppdrag, då de är tidskrävande och svåra att kombinera med arbets- och familjeliv. Just därför är det så viktigt att hot mot förtroendevalda tas på allvar av polis- och åklagarmyndigheter och utreds snabbt. Hoten mot förtroendevalda är ett hot mot vår demokrati.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för komma till rätta med hoten mot förtroendevalda?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:816 besvarad av

den 4 mars

Svar på fråga 2001/02:816 om hot mot folkvalda

Statsrådet Britta Lejon

Kent Olsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att komma till rätta med hoten mot förtroendevalda.

Jag delar fullt ut Kent Olssons syn på allvaret i den nuvarande situationen när det gäller förekomsten av hot och våld mot våra förtroendevalda i kommuner och landsting. Det är oacceptabelt att människor som väljer att engagera sig politiskt därigenom utsätter sig själva och sina närstående för en risk att bli utsatta för våld eller hot om våld.

Den alarmerande statistik som Kent Olsson refererar till var också ett av skälen till att jag tillsammans med justitieministern, i augusti förra året, tog initiativ till ett samråd mellan regeringen och ledningen för Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, Rikspolisstyrelsen, Säkerhetspolisen, Riksåklagaren respektive Brottsförebyggande rådet om hur vi kan motverka våld och hot mot förtroendevalda. I samrådet deltog även ett antal enskilda politiker med egna erfarenheter av hot.

Samrådet resulterade i att en arbetsgrupp bildades med representanter för regeringen, förbunden och myndigheterna. Arbetsgruppen, som leds av Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet, arbetar för närvarande med en rad åtgärder för att förbättra de förtroendevaldas situation i detta avseende. Gruppen diskuterar bl.a. hur säkerhetsrutinerna kan blir bättre i kommuner och landsting, behovet av handledning och informationsmaterial till nytillträdda politiker och behovet av särskilt ansvariga kontaktpersoner på lokal nivå.

Arbetsgruppen kommer att redovisa konkreta resultat före sommaren. Men jag vill understryka att arbetsgruppen inte kan tillgodose alla behov. Regeringen och dess förvaltningsmyndigheter, kommuner och andra aktörer har alla ett gemensamt ansvar att jobba vidare med dessa frågor. Jag tar detta på stort allvar. Den enskilde förtroendevalde ska alltid ges sådant stöd så att denne inte behöver stå ensam mot eventuella hot.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.